Na Bajšanských priadkach

Na Bajšanských priadkach
 
Po srdečnom privítaní a aperitíve, na stoly poroznášali skvelé raňajky - mastený chlieb, cibuľu a chrumkavé škvarky - tak sa v sobotu začali v poradí 8. Bajšanské priadky. Potom už nasledovali rôzne súťaže v namotávaní vlny do klbka, mrvení a pukaní kukurice, zošívaní handár na tkanie a robení tzv. brdovcov z cesta. Prebiehala i súťaž v pradení vlny, v ktorej účinkovali primátori z Rožňavy, Horgošu, obce Mali Idjoš a Báčska Topola. Nevystalo ani oceňovanie páleného a bolo ho asi 60 vzoriek. Predseda Slovenského kultúrneho centra z Bajše Daniel Sakál hodnotí, že na priadkach mali zo 350 hostí, tak domácich, ako aj z Kysáča a zo zahraničia z partnerského mesta Rožňava zo Slovenska.
 
foto
 
Jedna z účastníčok, predsedníčka kysáčskeho spolku žien Ľudmila Berediová-Stupavská tohtoročné priadky označila za nanajvýš vydarené a podľa jej názoru, Bajšania sa aj tohto roku ukázali ako dobrí organizátori a hostitelia. „Ani sme si nevšimli ako čas ubehol a po slaných koláčoch rozvoňala klobáska a chutný hustý bôb s údenými rebierkami, ktorý po dochutení štipľavou paprikou Samka Tóta (dr. Sándor Ishasegy Tót) chutil ešte viac... “ Poznamenala Ľudmila Berediová-Stupavská a dodala, že na malom priestore školskej telocvične Bajšania dokázali urobiť aj mini jarmok, javisko, starú izbu so sedliackou pecou, pod ktorou sa sem-tam aj zapriadlo, plietlo, či robili metlíňové metly...
 
foto
 
Po obede - a tak ako to v minulosti na poriadnych priadkach bývalo zvykom, - na priadky zavítali hudobníci. Potom sa už všetko roztočilo do medzinárodného klbka spevu a tancov... Atmosféra nanajvýš príjemná, priateľská.
 
foto
 
foto
 
Aby boli dojmy z návštevy Bajše úplné, domáci sprevádzali hostí dedinou a pochválili sa s ev. kostolom a farou, kde ich srdečne privítala domáca farárka Marta Dolinská. Potom ich zaviedli aj do dvoch Etno domov, ktoré sú krásnou spomienkou na minulosť a svedčia o slovenských koreňoch v súčasnosti už iba zo 300 člennej slovače v tejto malej báčskej dedinke.
 
foto
 
Na polici krásna výstava "pigľajsov" prastarých mám
 
foto
 
Organizátorom podujatia bolo Miestne spoločenstvo Bajša, Spolok pre ochranu tradícií Etno, KUS Bratstvo, Spolok pestovateľov viniča, ovocia a zeleniny Kadarka a ďalšie bajšanské združenia.
 
Katarína Pucovská
Foto: Slovenské kultúrne centrum z Bajše a Spolok kysáčskych žien

Komentárov  

+4 #1 dr. Tot 2013-02-28 15:58
Katarina a ostatny dakujeme Vam za krasni prikaz Bajsanskih priadkov

dr. Tot
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články