Emancipačný víkend Slovenky z Hložian

Emancipačný víkend Slovenky z Hložian
 
Členky Spolku žien Slovenka z Hložian využili MDŽ a pre svoje členky a hostky pripravili zábavu a tiež si našli čas aj pre kultúrne a turisticko-rekreačné obsahy. Na celý víkend si totiž zaplánovali a úspešne aj zrealizovali bohatý program. Začali v piatok s osmomarcovskou zábavou, pokračovali v sobotu s účasťou na knižnej prezentácii petrovského spolku žien a včerajšiu nedeľu využili na turistickú obchôdzku osád Báčskopetrovskej obce a na záver večera si pozreli divadelné predstavenie v SVD v Petrovci.
 
foto
 
Predsedníčka hložianských žien Viera Miškovicová privítala prítomných a zahlásila program
 
Spolok žien Slovenka z Hložian v Deň žien, 8 marca 2013 roku, zorganizoval ženskú zábavu pre členky Slovenky, pre Hložančanky ako aj pre hostky z Aradáča, Báčskej Palanky, Ľuby, Kulpína, Maglića, Padiny a Slankamenských Vinohradov. Na úvod tohto spoločného večierka Slovenka pripravila kultúrno - umelecky program v ktorom sa po prvýkrát zúčastnila spevácka skupina Spolku, a recitátorky Anna Tkáčová, Jasmina Šepšová a Anna Galambošová.
 
Predsedníčka Spolku Viera Miškovicová predstavila aktuálny projekt Slovenky pod názvom Hrajme sa o hračky, ktorý podporil Pokrajinský sekretariát pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť. Počas projektu realizované boli dielne tkania a štrikovania, zabezpečené bolo vybavenie do Darčekového stánku v Hložanoch, vydaný bol ďalší flajer o aktivitách spolku a postavená je predajná internetová stránka výrobkov z dielní: www.slovenka.rs. Časť výrobkov si prítomné ženy mohli pozrieť na nainštalovanej výstave pod rovnomenným názvom Hrajme sa o hračky. Nasledovala zábava spestrená výberom najzaujímavejšieho vtipu, tombolou a tancom. Dôležité bolo, že sme si našli čas venovať sa sebe, uvoľniť sa od bežných povinností a pobaviť sa vo veselej spoločnosti.
 
foto
 
Včerajšiu nedeľu a výlet si tiež zachováme v peknej spomienke. Najprv sme navštívili Vojvodinské múzeum, čiže kulpínsky kaštieľ v ktorom sme si pozreli aktuálne výstavy a po nich nás vo svojich priestoroch privítali členky Spolku kulpínskych žien. Nasledovala návšteva najstaršieho domu v Petrovci a potom návšteva Maglića, nového pravoslávneho chrámu v Maglići, priestorov Spolku žien z Magliću a ďakujúc im aj návšteva novootvorenej reštaurácie Etno dom v Maglići.
 
foto
 
V reštaurácii Alexandria v Petrovci bola zastávka pre večeru a tento krásny deň sme uzavreli návštevou SVD na predstavení študentov IV. ročníka herectva prof. Ľuboslava Majeru, ktorí zahrali predlohu Chvastúň.
 
Bol to ďalší krôčik v emancipácii žien v našom prostredí.
 
Viera Miškovicová, predsedníčka Spolku žien Slovenka

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články