Jar a Hodina Zeme 2013

Jar a Hodina Zeme 2013
 
V stredu 20. marca dve minúty po dvanástej hodine napoludnie sa začína astronomická jar. Dátum 21. marec, ktorý sme donedávna označovali za prvý jarný deň už neplatí. Od roku 2012 sa jar v našom časovom pásme začína vždy 20. marca a od roku 2048 sa bude objavovať aj dátum 19. marca. V týchto dňoch a na štarte nového vegetačného obdobia treba sa pokloniť jari a prírode a aspoň tú jednu symbolickú hodinu zasvätiť našej planéte. Na sobotu na chvíľku zhasnime svetlá, zapojme sa do celosvetovej akcie Hodina Zeme.
 
foto
 
Staňte sa aj Vy súčasťou tejto medzinárodnej iniciatívy. O 20:30 symbolicky vypnite svetlo a venujte 60 minút našej planéte. Samozrejme, Hodina Zeme už nie je len o jednej hodine v roku, ale postupne sa začala vyvíjať na platformu, ktorá poskytuje každému z nás pomôcť našej planéte aj v každodennom živote.
 
V našej krajine sa ústredné podujatia v rámci akcie Hodina pre našu planétu začnú o 20:00 v Belehrade v Študentskom parku, v Novom Sade na Námestí Slobody a v Niši v Parku Svätého Savu. Táto najväčšia globálna akcia sa usporiada siedmykrát a v Srbsku piatykrát. „Je veľkým úspechom to, že sa každoročne do akcie zapája stále väčší počet ľudí, ktorí sú ochotní vykonať malé gesto pre zachovanie planéty na ktorej žijeme a na jednu hodinu vypnú svetlá. Avšak, každá hodina môže byť hodinou pre našu planétu ak zmeníme svoje zvyky a znížime spotrebu prírodných zdrojov. V Srbsku sa vlani do akcie zapojilo vyše 40 miest a obcí a v tomto roku očakávame ešte väčšiu odozvu.“ – Povedala riaditeľka programu WWF v Srbsku Duška Dimovićová a vyzvala všetkých zhasnutím zbytočného osvetlenia pripojiť sa k miliónom ľudí na celom svete.
 
Oficiálne video Hodiny Zeme 2013 (v angličtine) si možno pozrieť tu:
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články