22. marec Svetový deň vody

22. marec Svetový deň vody
 
"V prevažnej časti Vojvodiny podzemné vody, ktoré sa používajú na pitie, sú zlej kvality a obsahujú arzén, ktorý je kancerogénnym prvkom. Vojvodinské vody obsahujú aj sodík, ktorý nie je toxický ale do vody vnáša veľa soli, ktorá potom nepriaznivo ovplyvňuje krvný tlak.“ Povedal profesor Božo Dalmacija a zdôraznil, že pitná voda vo Vojvodine má i vysoké percento železa, mangánu a amoniaku, ktoré podporujú rast mikroorganizmov v potrubí. Keďže podobný problém existuje aj v Maďarsku, v spolupráci s maďarským partnerom začali projekt na zlepšenie kvality vody financovaný z IPA fondov cezhraničnej spolupráce.
 
foto
 
Zachráňte vodu. Zachráňte život
 
Profesor na Katedre ochrany vôd na PMF v Novom Sade Božo Dalmacija pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody zhodnotil, že asi 800.000 Vojvodinčanov pije vodu obsahujúcu arzén. Najviac arzénu je na území Stredného Banátu ako aj v Báčke a to zvlášť v oblasti vôkol Subotice, Somboru, Báčskej Palanky, Šídu a o niečo menej aj v okolí Kovina.
 
"Urobili sme projekt, ktorým by sme za šesť-sedem rokov mohli vyriešiť problém arzénu vo vode a za 20 rokov by sme chceli generálne riešiť problém kvality vody vo Vojvodine," povedal Božo Dalmacija a dodal, že na vyriešenie problému kvality vody v celej pokrajine potrebujú asi 700 miliónov eur, zatiaľ čo riešenie arzén si vyžaduje 400 miliónov eur.
 
Bez vody niet života. Neznečisťujme ju škodlivými látkami, ale chráňme si ju a neplytvajme ňou..!!!

Komentárov  

0 #1 a 2013-03-23 03:21
Voda je život, aj všetko je voda... Aj voda nad vodou.. Aj dobrý pohľad... nášho anjela...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články