Benkove obrazy Slovákov z Vojvodiny na Ministerstve kultúry RS

Benkove obrazy Slovákov z Vojvodiny na Ministerstve kultúry RS
 
Hneď po veľkonočných sviatkoch, v utorok 2. 04. 2013 Obrazy dávno zabudnutých predkov Slovákov z Vojvodiny budú vystavené v Bratislave v Galérii Ministerstva kultúry. Táto výstava známeho staropazovského režiséra Miroslava Benku a jeho priateľov, ktorá už druhý rok putuje svetom, je inšpirovaná étosom, mýtmi a legendami Vojvodiny. Výstavu tvoria umelecké fotografie veľkých rozmerov, ktoré vznikli v produkcii Art centrum Chlieb a hry. Zábery nás svojským spôsob vracajú do minulosti, približujú nám atmosféru zašlých čias a nútia nás uvažovať. O čom? Predovšetkým o pokoji, ktorý vanie z týchto obrazov.
 
foto
 
Miroslav Benka ako všestranný umelec, aj touto antologickou výstavou potvrdzuje, že vníma a cíti atmosféru tohto podnebia a na správny spôsob dokáže odzrkadliť nie iba minulosť lež i skrytý kód Vojvodiny. Už samotný názov výstavy napovedá, že ide o mýtické pátranie po svojich/našich koreňoch, ale aj o hlbokú syntézu myšlienky, pohybu a výrazu, - takú svojskú Benkovmu umeleckému prejavu, - zachytenú fotografickým aparátom.
 
„Ide o náročnú organizáciu, premyslený kasting, fotografovanie na starostlivo zvolených miestach v autentických vyše 100 - ročných kostýmoch, minuciózne naštudované osvetlenie, nevyhnutnú teatrálnosť“ - zdôraznil Miroslav Benka na otváraní výstavy vo foyer Vlády Vojvodiny v decembri roku 2011. Dodal, že v projekte účinkovalo niekoľko desiatok osôb a vzniklo niekoľko tisíc snímok.
 
Pod koncept, totál dizajn a editoriál výstavy sa podpisuje Miroslav Benka a pod fotografie Miralem Čaušević a Branislav Pokoracký.
 
Výstava bola najprv nainštalovaná v Novom Sade v decembri 2011 a v roku 2012 poputovala najprv do Budapešti a potom do Viedne, Bratislavy a Martina. V septembri si ju mohli obzrieť aj občania a návštevníci v chorvátskej Rijeke, v septembri bola vo Varšave a v októbri v Krakove. V roku 2013 sa výstava, dalo by sa už tak povedať, na veľké vráta znova vracia do Bratislavy.
 
Vernisáž bude 2. apríla 2013 o 17:00 v Galérii Ministerstva kultúry, Nám. SNP 33, Bratislava-Staré Mesto.
 
Výstavu si návštevníci budú môcť pozrieť od 2. do 14. apríla 2013, vždy od 10:00 do 18:00.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články