Horiace peklo v Austrálii

Horiace peklo v Austrálii
 
fire
 
Počet obetí silných lesných požiarov v Austrálii stúpol dnes na 130. Požiare sú najhoršími v histórii kontinentu a očakáva sa, že počet mŕtvych môže ešte stúpnuť. Väčšina ľudí zahynula severozápadne od Melbourne, druhého najväčšieho mesta Austrálie. Ku všetkým obetiam došlo v štáte Victoria, záchranné tímy však bojujú s rozsiahlymi požiarmi aj severnejšie, v Novom Južnom Walese.
Šíreniu požiarov napomáhajú extrémne horúčavy a silný vietor. V sobotu, keď vzplanul prvý požiar, sa teploty miestami vyšplhali až na 47 stupňov.
Rozsiahly lesný požiar, ktorý zasiahol v sobotu večer niekoľko miest v južnom štáte Victoria, zničil všetko, čo mu stálo v ceste. Mnohí zahynuli v autách, keď sa snažili z horiaceho pekla ujsť, ďalší vo svojich domoch. Niektorí sa zachránili v bazénoch alebo vo vodných nádržiach na farmách. Horiaca stena vysoká ako štvorposchodová budova vo vzdialenosti 40 kilometrov pred sebou za podpory silného vetra zapaľovala ďalšie požiare.
"Pripomína to Hirošimu. Vyzerá to ako po výbuchu jadrovej bomby. Všade na ceste sú mŕtve zvieratá," vyhlásil jeden z mála pozostalých obyvateľov mestečka Kinglake, kde väčšina obyvateľov prišla o život.
Zatiaľ čo juh Austrálie postihli požiare, na severe krajiny sú záplavy a jednou z ich obetí je aj 5-ročný chlapec, ktorého zabil krokodíl.
O týchto ničivých požiaroch nás pravidelne informuje Kulpínčan žijúci v Austrálii Pavle Kaćanski, ktorý nám zaslal aj fotografie požiaru.
 
fire

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články