Kto chcel získať, čo chcel, kedy a ako? – Jogurtová revolúcia No.2 ?

Kto chcel získať, čo chcel, kedy a ako? – Jogurtová revolúcia No.2 ?
 
“Dbajte: tento život netrvá milión rokov, lež určitý, ohraničený počet piatkov. Každý piatok predstavuje jeden malý majetok. Týmto piatkom môžete zaplátať nejakú menšiu dieru vo svojom živote.“(Duško Radović)... a radšej by nám aj dnešný piatok bol malým majetkom ako nejakým turbulentným začiatkom. Dnes popoludní v Novom Sade, pred budovou pokrajinskej vlády, strany pri moci v Srbsku (SNS, SPS) ale aj DSS, SPO, PUPS, JS, SDPS, NS, ”Dveri”, Zväz báčskych Bunjevcov a mimovládna organizácia „Slováci a spolunažívanie“ zorganizovali protestné zhromaždenie proti separatizmu. Aj keď bola odhadovaná účasť zo 20000, pred Banovinou sa dnes zhromaždilo sotva asi 5000 protestujúcich.
 
foto
 
O 17:00, na kedy bol zvolaný míting, situácia bola takáto...
 
foto
 
Opravdivé jarné počasie vylákalo aj zvedavcov, ktorí zostali obďaleč
 
foto
 
Účastníci nosili prevažne štátne a stranícke vlajky, nemali nacionalistické odznaky a mnohí v rukách držali tulipány, ktoré dedili organizátori
 
„Zdá sa mi, že tu mala byť jogurtovú revolúciu číslo 2. Podľa mňa, vznikla idea takzvaným národným mítingom zrušiť vojvodinskú vládu vedenú Demokratickou stranou, zvolenú na voľbách pred necelým rokom. To sa podobá na staré rozprávky z roku 1988.“ – hodnotí Dimitrije Boarov a upozorňuje, že ak sa upustí od štátnych a demokratických inštitúcií a princípov a problémy sa začnú riešiť na uliciach a mítingami, vytvára sa revolučná nálada a Srbsku sa znovu zle píše. Ak sa znovu začne s národným populizmom a novosadský míting sa ohodnotí ako vydarený, nasledujúci by mohol byť v Belehrade. A potom sme znovu, tam kde sme boli pred 25 rokmi, keď sa 1988 tiež v Novom Sade zorganizovala tzv. jogurtová revolúcia, ktorá bola úvodom do veľkého krviprelievania.
 
foto
 
Javisko pred budovou vojvodinskej vlády bolo pripravené už o 15:00 a keďže v proteste účinkovali aj Slováci, na plagáte bolo vypísané aj po slovensky: Vojvodina Srbsko
 
foto
 
Centrum Nového Sadu bol uzavretý o asi 16:00
 
foto
 
Špeciálne policajné jednotky boli rozmiestnené aj vo vzdialenejších uliciach
 
„Zrušíme vládu v Novom Sade a v stredu je Belehrad na rade“ – takto na dnešný míting reagovalo občianske združenie Vojvodinský klub, podľa ktorého išlo o pokus puču. Predstavitelia tohto združenia zhodnotili, že scenár výrazne upomínal na ten z roku 1988, keď údajne išlo o riešenie kosovského problému a vskutku sa chcelo zrušiť legitímne vojvodinské vedenie. Ibaže, vtedajším heslom bolo: „Zrušíme vládu v Novom Sade a v stredu je Kosovo na rade.“ . Keďže sa podľa názoru Vojvodinského klubu, tentoraz Kosovo riešiť nemôže, nasledujúcim ohnivkom by mohlo byť sídelné mesto Srbska, kde je tiež na moci, - rovnako ako aj vo Vojvodine, - Demokratická strana.
 
foto
 
Súdiac podľa prichodiacich autobusov, Novosadčania do ulíc nevyšli vo väčšom počte
 
Na dnešnom mítingu sa žiadalo stiahnutie Deklarácie o ochrane ústavných a zákonných práv Vojvodiny a demisia predsedu pokrajinskej vlády Bojana Pajtića, ktorý navrhol schválenie tohto dokumentu. Deklarácia, aj keď „takmer o ničom“, rozvlnila hladinu „panónskeho mora“ a politické tenzie z Kosova znova presunula do Vojvodiny.
 
O deklarácii a proteste "Stop štiepaniu Srbska" politológ Jovan Komišić povedal, že terajšia pokrajinská vláda je legitímna, keďže bola zvolená na voľbách a dodal, že sa v tomto prípade nastoľuje otázka: kto chcel získať, čo chcel získať, kedy a ako? Podľa neho je zrejmé, že sa porazení a stroskotanci z rôznych frontov zjednotili a chcú mítingom nahmatať pulz a zistiť, čo možno dosiahnuť na takýto spôsob.
 
Zástupca predsedu LSV Bojan Kostreš dnes ráno vyhlásil, že víta mítingujúcich, ktorí do Nového Sadu prídu zo všetkých krajov Srbska a v mene LSV sa ospravedlnil, že im nemôžu ponúknuť jogurt, keďže je Vojvodina ochudobnená a okradnutá. Protest sa ukončil bez incidentov.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+8 #6 171004 2013-04-15 12:47
S obzirom da je gospodin Mihal Spevak na mitingu najavljen kao "predstavnik Slovaka u Vojvodini", pitam doticnog gospodina, a i ostalu javnost:

1. Na osnovu cega pomenuti gospodin "predstavlja Slovake u Vojvodini" ?
2. Dali je pomenutom gospodinu uopste bilo mesto na mitingu, kao predstavniku nacionalne manjine, kada osim njega i predstavnika Bunjevaca, nijedna druga etnicka skupina nije ucestvovala na mitingu, (a u Vojvodini postoji vise od 20 etnickih zajednica) ?
3. Zasto pomenuti gospodin iznosi masu proizvoljnih i neistinitih pokazatelja (zna se da vlast ima onaj ko ima pare, i politicku vlast u drzavi, a to do 2008 godine, nije bila DS, a i kasnije ju je delila sa onima koji je danas optuzuju) ?
4. Zasto pomenuti gospodin sve to iznosi sa tolikom kolicinom mrznje ?
5. Dali treba nekog optuzivati bez zavrsenih sudskih procesa ?
6. Kuda su nas dovela identicna desavanja krajem proslog veka ?
7. Zasto se malo ljudi i organizacija oglasava po ovim desavanjima
Nahlásiť administrátorovi
+1 #5 novinarka 2013-04-14 10:20
Nezávislý spolok novinárov Vojvodiny upozornil dnes na porušovanie novinárskych slobôd a objektivity informovania: Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da su medijske slobode u Vojvodini i celoj Srbiji ozbiljno ugrožene i da novinarstvo doživljava „profesionalni sunovrat kakav nije viđen od devedesetih godina prošlog veka“... :s www.autonomija.info/.../
Nahlásiť administrátorovi
+5 #4 Građanska Vojvodinanovinarka 2013-04-13 10:02
Odmah prestati sa proizvođenjem političke krize u Vojvodini


Građanska Vojvodina: Odmah prestati sa proizvođenjem političke krize u Vojvodini


Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" sa velikom zabrinutošću prati najnovije događaje i poziva političke aktere da odmah prestanu za produkovanjem političke krize u Vojvodini koja može da ima veoma opasne, nesagledive posledice po bezbednost njenih građana.

"Građanska Vojvodina" poziva nadležne organe da pod hitno ispitaju ko stoji iza plakata na kojima se poziva na likvidaciju vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i "njegovih poslušnika". Rešavanje političkih pitanja potrebno je odmah vratiti u institucije sistema i odustati od rata mitinzima, pozivima na smrt, pamfletima i plakatima.

Smatramo da je jučerašnji, potpuno besmisleni i bespotrebni miting u Novom Sadu, koji je okupio nacionalističke stranke i organizacije, ali i zakonom zabranjene organizacije klerofašističkog tipa, doživeo potpuni fijasko; izražavamo zadovoljstvo zbog toga što su građani Novog Sada i Vojvodine prepoznali da se na ulici kroz izlivanje nacionalizma, političke demagogije i mržnje ne mogu rešavati politička pitanja, odnosno što su izvukli pouku s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoleća, kada su ovakvi događaji bili uvod u krvavi rat na prostorima bivše Jugoslavije. Međutim, stičemo utisak da stranke i organizacije koje su organizovali ovaj skup ne odustaju od namere da u Vojvodini proizvedu ozbiljnu krizu ne obazirući se na posledice. O tome najbolje svedoče govori pojedinih političara na mitingu, koji se mogu tumačiti kao poziv na nasilje.

Pozivamo predstavnike stranaka koji čine pokrajinsku vlast da se principijelno ujedine oko osnovnih principa zaštite Vojvodine i njenih interesa, sa namerom stvaranja širokog fronta koji bi se odupro politici nasilja, fronta koji bi isključivao partikularne interese pojedinih stranaka. Pozivamo, takođe, predstavnike stranaka koji čine republičku vlast da odustanu od "ulične politike" i "proizvodnje neprijatelja" i da pokažu da su zaista promenili svoju politiku u odnosu na sramne devedesete godine.

"Građanska Vojvodina" konstatuje i činjenicu da mediji u Srbiji neprofesionalnim izveštavanjem potpiruju strasti i da ponovo drastično krše profesionalne i etičke standarde, stavljajući se u službu političkih stranaka. Huškačko novinarstvo u Srbiji i posledice takvog izveštavanja u pripremi i tokom ratova devedesetih predmet je ozbiljnih analiza u međunarodnim okvirima i mi odista strahujemo da se takvo novinarstvo ponovo uvodi na velika vrata u Srbiju.

Novi Sad, 13, 4. 2013.

Građanska Vojvodina

Grаđansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej Sombor

NEZAVISNO DRUŠTVO
NOVINARA VOJVODINE
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2013-04-13 07:55
bolo aj extremistov: blic.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+6 #2 Guest 2013-04-13 03:34
Hej, pani novinárka, neviem čo ráno zverejnia naše aj vaše oficiálne média, ale tam bolo oveľa viac občanov, ako si len môžete predstaviť. Teda, aj nad 20.000 ľudí... Aj v Dunajskom parku sedeli aj mladí a starší ľudia, aj z Lazarevca, ale aj z Vranja, aj z Leskovca, aj sa pýtali, že kde sme to my prišli aj čo my tu robíme...?!
A keď o 17 hodine 32 min nad Novým Sadom naletelo lietadlo OROL, z nášho Ministerstva obrany, tak to bol jasný znak a poslanie - JA, terajší minister obrany Srbska, bývalý minister informovnia v rokoch 90-tich, tiež terajší vicepremiér tohto nášho štátu, ktorý som jediný za Kosovo, JA som s vami, ale Vám, občania Vojvodiny posielam jasný odkaz - aj keď dnes nie som osobne s vami, tak Ja nad Vami bdiem... A. Vučić - pre štátne zaujatosti som znemožnený prísť do Vojvodiny...Tak poslal toho Orla... Hrozne... Strach Vojvodine... Na konto tohto - keby ste len videli tváre tých ľudí, ktorí tam na proteste boli - nikoho neurážam - schudobnelí a zdevastovaní väčšinou - a potom tie stovky až tisíce autobusov na keji aj ľavo- aj vpravo - kto to zaplatil?! A na každom z tých autobusov napred vyvesený- nalepený poster A. Vučka... Alo, tak voľakedy, pred 25-rokmi robil Kertez a potom i Slobo.... %CI sme tak rýchlo zabudli... Po tomto ešte 10-20.000 mladých ľudí zuteká VON, a nás baš briga... BOla to pokojná prechádzka a mierumilovný protest občanov Srbska pred Banovinou, ale načo to lietadlo, ten OROL z Ministerstva obrany nášho štátu... Alo, Vučko, s akým právom....?!
Zas strach nad Novým Sadom, nad petrovaradinským mostom, ktorý ste Ty a Slobo spolu búrali?! ZAs strach, zas... Zas Deň D, a kde sú platy, normálny život, naše deti, naša budúcnosť...?) Ajde, Vučko, už neposielaj aero-miting lietadlo na Nový Sad, keď nevieš a nepoznáš, čo je srbská Athéna...
Nie je Katastrofa, ale ako ten krásny srbský básnik raz povedal: Nikada tu bolje biti neće...
Ma, načim nás už šeckýxh pobiť, aby sme v nič už neverili.....
pozdrav
Oktoberfest z Petrovca
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Guest 2013-04-12 21:09
NIe je to až tak zle, prežili sme sme aj horší
Zypa Cupák z pivnici
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články