Výbor pre úradné používanie jazyka NRSNM

Výbor pre úradné používanie jazyka NRSNM
 
V minulý týždeň sa mala uskutočniť prvá tohtoročná schôdza Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) avšak pre nedostatok kvóra schôdza bola odročená. V neformálnom rozhovore prítomní členovia Výboru rámcovo zhodnotili minuloročnú činnosti a zmienili sa i o tohtoročnom rozpočte a pláne práce.
 
Rozpočet Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v roku 2009 bude činiť vyše 900 000 dinárov. V rámci tejto sumy sa predpokladá i štipendovanie dvoch študentov práva.
Ako povedal predseda Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Zlatko Šimák, s činnosťou Výboru v roku 2008 nie sú úplne spokojní a príčinou tomu boli spoločensko politické diania v našej krajine. Bez ohľadu na okolnosti, spolu s Výborom pre spoluprácu s orgánmi lokálnej samosprávy, úspešne zrealizovali seminár pod názvom Protokol a jeho význam pri každom podujatí.
 
Reagovali aj na schválenie nového Štatútu mesta Pančevo, podľa ktorého slovenský jazyk zostal vyradený z úradného používania.
 
Predseda Šimák vyjadril nádej, že v roku 2009 práca Výboru bude oveľa úspešnejšia: plánujú organizovanie seminárov, propagovanie menšinových práv, sledovanie uctievania predpisov z oblasti úradného používania jazyka a písma, dožadovanie sa úradných prekladov zákonov, zlaďovania Zákona o matrikách, Zákona o osobných menách respektíve Zákona o úradnom používaní jazyka a písma s novou úpravou menšinových práv.
 
Ďalej je tu aktívnejšia spolupráca s Pokrajinským sekretariátom pre správu, predpisy a národnostné menšiny a spolupráca s inými štátnymi inštitúciami a mimovládnymi organizáciami, ako i účasť na seminároch a okrúhlych stoloch.
„ Chcem veriť, že konečne v tomto roku svetlo sveta uvidí aj nový Zákon o národnostných radách a že konečne budú aj nové voľby do Národnostných rád, ktoré tak dlho a netrpezlivo čakáme. Zmeny sú nám veľmi potrebné...“ – týmito slovami predseda Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Zlatko Šimák uzavrel stretnutie členov tohto Výboru Slovenskej národnostnej rady.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články