Zlatá kantáta - chórový odkaz o večnej mladosti

Zlatá kantáta - chórový odkaz o večnej mladosti
 
Roky sú iba číslami a vnútorná sila je to čo človeka robí navždy mladým – podčiarkol Slaviša Grujić otvárajúc festival Zlatá kantáta. Dodal, že seniori duch mladosti môžu čerpať zo zborového spevu, lebo chórový spev pomáha pri starobe a mnohých chorobách a má terapeutický účinok. Podpredseda pokrajinskej vlády tiež avizoval, že nasledujúce večeri vo foyer „Banoviny“ v Novom Sade budú zvláštne. Do soboty tento festival prostredníctvom piesne a úsmevu bude totiž vysielať odkaz o večnej mladosti. Štvrtkový večer bude patriť aradáčskym meškárkam.
 
foto
 
Zborový spev vytvára osobitnú interakciu medzi spievajúcimi osobami, ktoré spoločne pocítia duch jednotný a prostredníctvom dirigenta ho prenášajú aj na poslucháčov. Vďaka tomu všetci v sebe vytvoríme nejakú osobitnú atmosféru. Podotkol dnes večer podpredseda vlády a pokrajinský tajomník pre kultúru a verejné informovanie Slaviša Grujić otvárajúc festival Zlatá kantáta. Podujatie je určené predovšetkým osobám v treťom veku, skupinovým spevákom a chórom. Na začiatku programovej časti festivalu vystúpil čínsky chór veteránov z Pekinga. Početným prítomným prekrásnym spevom ozvláštnili tento májový večer.
 
Do soboty 11. mája v predsieni vlády APV bude usporiadaných viacero koncertov a vo štvrtok 9. mája o 20:00 hodine, vystúpia aradáčske meškárky. Predstavia sa hrou na heligónkach ako aj tradičnými slovenskými pesničkami. Všetky koncerty sa začnú o 20-tej hodine.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 opravanovinarka 2013-05-09 14:36
Zmena: Aradáčske meškárky vystúpia 10. mája
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Program festivalanovinarka 2013-05-07 17:05
Program festivala:

- 8. maj - "Romantičari sa Begeja" sa tamburašima, hor penzionera iz Zrenjanina,

- 9.maj - "Aradačke meškare" četiri slovačke starije umetnice sa harmonikama iz sela Aradac, kod Zrenjanina,

- 10. maj - Hor „Bajićevci" iz Novog Sada,

- 11. maj - ženski hor Pedagoške škole iz Segedina i potom bal/ples „Ljubav i moda" na muziku iz istoimenog nacionalnog mjuzikla.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články