10. Noc múzeí

10. Noc múzeí
 
Podujatie Noc múzeí, ktoré sa usporiada 18. mája 2013 v 40 krajinách Európy, v inštitúciách kultúry v celej Vojvodine si spestria rôznorodými obsahmi pre všetky vekové skupiny. Múzeá a galérie, ale aj ďalšie priestory, ktoré na prvý pohľad možno ani nemajú nič spoločného s kultúrou, zajtra o 18:00 hodine otvoria svoje dvere tisícom návštevníkov. Zaujímavé obsahy ponúknu v Novom Sade ale aj v Sriemskej Mitrovici, Bečeji, Báčskej Palanke, Báčskom Petrovci, Kovačici... V Novom Sade vo Výkonnej rade Vojvodiny v čase 18:00 – 24:00 Spolok kysáčskych žien vystaví krojované bábky.
 
foto
 

foto
 
V Novom Sade Noc múzeí si pripomenú úhrne v 40-tich inštitúciách. Organizátor chystá aj darčeky pre návštevníkov, ktorým sa vstupenka na Noc múzeí bude končiť číslom 10. Múzeum Vojvodiny ohlásil i bezplatný vstup do ich výstavných priestorov od pondelka 20. do nedele 26. mája 2013. Počas celého toho týždňa múzea návštevníci si budú môcť obzrieť 4 výstavy: Šperky – skrytý význam, Exotická výstava Múzea Vojvodiny, Súčasná grafika mr Dragana Miličića „Všetko je hra“ a 101 na 33 LP.
 
V Sriemskej Mitrovici sa Noc múzeí začne výstavou a filmom o Deliblatskej piesočine. Bečejská noc múzeí bude venovaná Tise. Kultúrne stredisko v Báčskej Palanke otvorí dvere mestského múzea a mestskej galérie, ako aj dvere Národnej knižnice. Do programu sa na svojský spôsob zapája aj Rádio Televízia Vojvodiny. V Štúdiu M Rádia Nový Sad o 18:00 hodine sa návštevníci budú môcť vyskúšať v novinárstve.
 
V Báčskom Petrovci v rámci podujatia Noc múzeí v SVD bude umožnený bezplatný vstup na divadelné predstavenie Helverova noc a o 19:00 najprv otvoria výstavu starých rodinných fotografií a o 21:00 bude vernisáž olejomalieb akademického maliara Michala Ďurovku z Kysáča. Pred budovou Slovenského vojvodinského divadla budú nainštalované teleskopy a záujemcovia budú mať možnosť pozorovať hviezdy.
 
foto
 
Galéria insitného umenia z Kovačice tiež pozýva na 10. jubilejnú Noc múzeí a otvorenie Jarného salónu obrazov členov Galérie umenia. Hosťami budú insitní maliari z Guče a vernisáž stanovili na 18:00 hodinu.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články