Misia OBSE o menšinových právach

Misia OBSE o menšinových právach
 
V Belehrade, 16.februára 2009
Na úrade Misie OBSE(Organisation for Security and Cooperation in Europe) v Belehrade dnes sa uskutočnili rozhovory vysokých predstaviteľov OBSE s predstaviteľmi menšinových spoločenstiev v Srbsku.
 
Veľvyslanec a vedúci úradu Misie OBSE v Republike Srbsko J. E. Hans Ula Urstad a vysoký komisár pre otázky národnostných menšín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe J.E. Knut Vollebaek dnes sa stretli s predstaviteľmi národnostných rád národnostných spoločenstiev v Srbsku.
 


Predstavitelia národnostných rád sa kladne zmienili o spolupráci s Ministerstvom pre ľudské a menšinové práva a pozitívne zhodnotili zapájanie predstaviteľov etník do úprav Predbežného návrhu Zákona o národnostných radách. Vyjadrili tiež očakávanie rýchleho schválenia toho zákona a poukázali na potrebu stabilného financovania činnosti národnostných rád. Zasadzovali sa i o založenie štátneho fondu pre potreby a udržateľný rozvoj etnických spoločenstiev.
 
J. E. K. Vollebek podotkol, že na tému národnostných spoločenstiev v Srbsku bude rokovať aj so štátnym vedením.
 
Stretnutia sa zúčastnili, predstavitelia bosniackeho, bunjevského, chorvátskeho, egyptského, gréckeho, macedónskeho, maďarského, nemeckého, rómskeho, rusínskeho, rumunského, vlašského a slovenského spoločenstva v Srbsku.
 
V mene slovenského spoločenstva rokovaní sa zúčastnil podpredseda NRSNM dr.ing. Vladimír Valent,. Menovaný predstaviteľom OBSE tlmočil stanoviská schválené 27. novembra 2008 na 30. schôdzi NRSNM.
 
Podotkol potrebu Zákonom o národnostných radách uprednostniť udržateľný rozvoj a pokrok etník, solidaritu, toleranciu, humánny postoj a uctievanie odlišností, slobody mysle, tvorivosti, demokratických hodnôt, dodržiavanie relevatných zákonov Srbska a medzinárodných dohôd týkajúcich sa etnických spoločenstiev a majority a iné.
 
Časť správy, ktorú vypracoval podpredseda NRSNM Vladimír VALENT

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články