Okatá Marka učarila odbornej komisii

Okatá Marka učarila odbornej komisii
 
KID PČESA Kultúrno – historická spoločnosť Jar na čenejských sálašoch, Stredisko pre výtvarnú výchovu detí a mládeže Vojvodiny a Pokrajinský ústav pre ochranu prírody, v piatok 17. mája 2013 v arboréte Pokrajinskúho ústavu pre ochranu prírody v Novom Sade spoločne zorganizovali 16. festival strašidiel Strašijada 2013. Absolútnymi víťazmi sa stali žiaci kysáčskej základnej školy, ktorí urobili najkrajšieho strašiaka a získali najvyššie ocenenie odbornej poroty - GRAND PRIX.
 
foto
 
Odmenení kreatívni žiaci so svojim učiteľom Michalom Ďurovkom
 
 
Toto jedinečné svetové umelecko-výtvarné podujatie, okrem výtvarno-sochárskeho obsahu, má aj etnologický a ekologický význam. Etnologický – strašiaky sa robia z obnoseného odevu našich predkov a starého domáceho náčinia, charakteristického pre určité historické obdobie. Ekologický – nezabi vtáka, lež ho iba poplaš a tak zažeň ďalej od siatin, záhrad a rolí.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Krásna okatá Marka a jej tvorcovia
 
Strašiakov robilo 15 skupín z predškolských ustanovizní a základných škôl z Nového Sadu, Bukovca, Kaću, Kysáča, Temerínu, Veterniku, Nadalju, a z Turije. Absolútnymi víťazmi v robení strašidla sa stali žiaci 7-2 triedy Základnej školy Ľudovíta Štúra v Kysáči: Jana Kardelisová, Anja Marčoková, Andrej Privizer a Ivan Ravza a získali najvyššie ocenenie odbornej poroty - GRAND PRIX. Na tejto nevšednej výtvarnej kolónii s nimi bol učiteľ výtvarnej kultúry Michal Ďurovka.
 
Blahoželáme tvorivým žiakom, učiteľovi a celej škole na dosiahnutom úspechu.
 
Katarína Pucovská
Foto: žiaci ZŠ Ľ. Štúra v Kysáči

Komentárov  

0 #1 ba 2013-05-21 02:46
Remeslo ako soľ, remeslo nad zlato...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články