Viere Benkovej Cena Nového života

Viere Benkovej Cena Nového života
 
Na 57. literárnom snemovaní, ktoré prebiehalo v slávnostnej sieni gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci, sa naši literáti a vzácni hostia zo zahraničia, sústredili na Slovenskú literatúru po skúsenosti postmoderny – čo bola téma tohtoročného snemovania. Zároveň osobitnú časť a česť venovali nášmu poprednému literárnemu kritikovi Samuelovi Boldockému, ktorý prednedávnom oslávil sedemdesiate narodeniny a pripomenuli si aj 150 výročie narodenia Jána Čajaka. V prvej časti snemovania udelili Cenu Nového života za rok 2012 našej významnej poetke Viere Benkovej.
 
foto
 
Zuzana Čížiková, Adam Svetlík a Viera Benková
 
foto
 
Viere Benkovej Cenu Nového života odovzdal šéfredaktor Nového života Adam Svetlík (Foto Jaroslav Grňa)
 
foto
 
Na začiatku sa prihovorila Anna Tomanová – Makanová, predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) ako aj nový predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) a riaditeľ Slovenského literárneho ústavu Matice Slovenskej Miroslav Bielik.
 
foto
 
Zdôvodnenie odbornej komisie, ktorá pracovala v zložení Zdenka Valentová – Belićová, Ladislav Čáni a Katarína Hricová prečítala predsedníčka Výboru pre kultúru NRSNM Zdenka Valentová – Belićová a o tvorbe Viery Benkovej hovoril Ladislav Čáni.
 
foto
 
Viera Benková sa poďakovala za toto významné ocenenie, pričom poznamenala, že ho druhýkrát dostáva a to po takmer 45 rokoch. Jej úvahu nad situáciou v našej literatúre si možno prečítať tu:
 
 
Referáty k téme tohtoročného snemovania prečítali Dagmar Mária Anoca z Rumunska, Zlatko Benka, Zuzana Čížiková a referát zaslala i Marína Šimáková – Speváková.
 
foto
 
V druhej časti snemovania o diele Samuela Boldockého hovorili Adam Svetlík a Viera Benková.
 
Literárne snemovanie usporiadala Redakcia mesačníka pre literatúru a kultúru Nový život, Slovenské vydavateľské centrum a Výbor pre kultúru NRSNM.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Ľubor Stupavský 2013-06-02 09:15
Gratulujem
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články