Vojlovický orchester, novosadskí speváci a pivnickí tanečníci – najlepší na Tancuj, tancu

Vojlovický orchester, novosadskí speváci a pivnickí tanečníci – najlepší na Tancuj, tancuj
 
Včera sa v Hložanoch skončil 43. Folklórny festival Tancuj, tancuj. Najspokojnejší domov odchádzali práve tí najúspešnejší – z orchestrov ľudový orchester SKOS-u Detvan z Vojlovice, zo speváckych skupín dievčenská spevácka skupina SKC Šafárik z Nového Sadu a z tanečných súborov mladšia tanečná skupina z Pivnice. Pivničanom sa dostala ja cena Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku a pivnickí folkloristi nás na budúci rok budú reprezentovať aj na Slávnostiach pod Poľanou v Detve.
 
foto
 
Foto Nenad Glišić
 
Organizátormi festivalu Tancuj, tancuj..., okrem Miestneho spoločenstva Hložany sú aj Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Slovenský kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian, obec Báčsky Petrovec a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov na čele s Milinou Sklabinskou, ktorá sa aj prihovorila na začiatku prvej festivalovej časti, v ktorej súťažilo 36 speváckych skupín a orchestrov.
 
Porota, ktorá sledovala prednesy speváckych skupín a orchestrov pracovala v zložení Juraj Ferík, Jarmila Juricová Stupavská a Jozef Vladimír Zifčák.
 
Cena pre spevácke skupiny
Bronzová: Mužská spevácka skupina z Vojlovice
Strieborná: Dievčenská spevácka skupina z Jánošíka
Zlatá plaketa: Dievčenská spevácka skupina SKC Šafárik z Nového Sadu
 
foto
 
Foto RNS Slovenská redakcia
 
Cena pre orchestre
Bronzová: Ľudový orchester SKUS-u Pivnica
Strieborná: Ľudový orchester Rosička z Kovačice
Zlatá plaketa : Ľudový orchester SKOS-u Detvan z Vojlovice
 
foto
 
Foto KZ Zvony Selenča
 
foto
 
Foto Branislav Kokavec
 
Po slávnostnom defilé účastníkov 43. ročníka FF TT nasledoval otvárací ceremoniál v amfiteátri festivalu. Od tohto roku toto naše podujatie patrí medzi inštitúcie s osobitným významom pre slovenskú národnostnú menšinu v Srbsku. Podčiarkla to predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová a prihovoril sa aj predseda Miestneho spoločenstva Hložany Ján Bohuš a predseda SKOS Jednota Michal Hataľa. Vystúpenia tanečných súborov, ktorých bolo úhrne 29, boli rozdelené do dvoch koncertov.
 
foto
 
Foto RNS Slovenská redakcia
 
Folklórne súbory sledovala odborná porota v zložení: etnologička Anna Medveďová Gašková, Milorad Lonić, vedúci Folklórneho súboru Vila z Nového Sadu a Pavel Holík.
 
Cena pre tanečné súbory:
Bronzová: novosadskí Šafárikovci
Strieborná: Mladšia tanečná skupina SKOS-u Jednota z Hložian
Zlatá plaketa: Mladšia tanečná skupina z Pivnice
 
Víťazom 43. Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj..., teda naším reprezentantom v nasledujúcom roku na Slávnostiach pod Poľanou v Detve sú teda pivnickí tanečníci a laureátom minuloročného festivalu bol folklórny súbor Klasy zo Starej Pazovy. Staropazovčania s tancom Ňeďaľeko od Vojki je Pazova, pod choreografiu ktorej sa podpisuje Zlatko Ruman, ako náš predstaviteľ čoskoro odcestujú na podpolianske slávnosti do Detvy.
 
foto
 
Foto RNS Slovenská redakcia
 
Tanečníci Folklórneho súboru Očovan z Očovej už zožali mnoho úspechov, vychovali veľa výrazných osobností vo folklórnom svete a neustále šírili radosť z hudby, spevu a tanca nielen doma, ale aj v zahraničí. Aj v Hložanoch, najprv na piatkovom celovečernom programe a potom aj včera v rámci revuálnej časti zaspievali očovskí rozkazovači, zahrala muzika pod vedením Mareka Pivolusku a tanečníci zatancovali choreografiu V tej Očovej na tanci.
 
foto
 
Foto RNS Slovenská redakcia
 
Len tými veselými pesničkami prifarbené dni a aby vám vždy bolo do tanca popriali na rozlúčku moderátori Hanna Milina Florianová a Branislav Ušiak, ktorí vskutku preniesli iba želania autorky konferansu Maríny Chorvátovej.
 
foto
 
Foto RNS Slovenská redakcia
 
V Hložanoch sa včera ponúkali nielen oku a uchu lahodiace skvosty, lež aj mnohé dobroty a fajnoty. Spolok kysáčskych žien tam nechýbal – ponúkali chýrečnú kysáčsku sármu a výborné kysáčske sladké a slané koláče a pečivá.
 
foto
 
(Foto Ľudmila Berediová-Stupavská)
 
Tohtoročný hložiansky festival zhromaždil vyše tisíc účastníkov a množstvo návštevníkov. Pršalo len toľko, aby sa mohlo povedať, že na tohtoročnom FFTT ani len dážď nechýbal.
 
foto
 
(Foto RNS Slovenská redakcia)
 
Dovidenia o rok na 44. folklórnom festivale Tancuj, tancuj!
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články