Zlatá brána 2013, zatvorená...

Zlatá brána 2013, zatvorená...
 
Zo 40 detských folklórnych súborov sa včera popoludní predvádzalo na rozprávkovom zámku v Kysáči. Podľa rozhodnutia odbornej poroty do Duloviec na Slovensko na budúci rok odcestuje mladší folklórny súbor z Pivnice. Podobne ako si pred necelým mesiacom staršia pivnická tanečná skupina zaslúžila najvyššie ocenenie na Tancuj, tancuj... v Hložanoch, rovnako tak sa ani mladší pivnickí folkloristi nedali zahanbiť. Na druhé mieste sa dostali tanečníci z Lugu a na tretie domáci kysáčski malí folkloristi.
 
foto
 
Foto: Kultúrno - umelecky Spolok Bratstvo Hajdušica
 
Vystúpenie pivnických detí natočil Janko Merník a možno si ho pozrieť tu:
 
 
Pivnické deti sa na tohtoročnej Zlatej bráne predstavili s tancom Babka mi rozprávala autorky Tatiany Mackovej. Ako víťazi o rok majú právo zúčastniť sa na 18. Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach v Dulovciach, okres Komárno na Slovensku. Festival sa organizuje koncom júla a na tohtoročnom nás budú reprezentovať vlaňajší prvoumiestnení DFS Kultúrno-osvetového spolku Jednota z Hložian. Predvlani v Dulovciach boli Erdevíčania.
 
foto
 
Foto: Kultúrno - umelecky Spolok Bratstvo Hajdušica
 
foto
 
Foto: Kultúrno - umelecky Spolok Bratstvo Hajdušica
 
foto
 
Foto: Ivan Klinko
 
V nedeľu 23. júna sa po vztýčení festivalovej vlajky začal galakoncert 20. ročníka Detského folklórneho festivalu Zlatá brána. Detský folklórny festival Zlatá bána jubiluje spolu s Kysáčom, keďže bol založený roku 1993, keď osada oslavovala 220 rokov od jej osídlenia Slovákmi. Od začiatku Festival organizuje Kultúrno informačné stredisko Kysáč. Počas dvoch desaťročí podujatie sa rozrastalo a tak najnovšie už trvalo 4 dni. Začalo sa vo štvrtok otvorením výstavy ilustrácií pre deti Ľubomíra Sopku a udelením ročnej ceny časopisu Zornička v kategórii fotosúťaže Moja naj grimasa. V piatok v predškolskej ustanovizni otvorili výstavu detských prác Môj farebný kúsok zeme a v škole výstavu Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.
 
foto
 
Výstavu pripravil Spolok kysáčskych žien a na vernisáži sa prihovorila predsedníčka Ľudmila Berediová – Stupavská (Foto Spolok kysáčskych žien)
 
foto
 
(Foto Spolok kysáčskych žien)
 
V piatok na školskom nádvorí, na zámku Zlatej brány bolo bábkové predstavenie Začarovaný les v predvedení Divadielka Galéria z Nového Mesta nad Váhom a sobota bola vyhradená pre detskú módnu prehliadku a koncert hosťujúcich súborov.
 
foto
 
Návštevníci Zlatej brány si mali možnosť obzrieť a kúpiť knižné vydania nášho týždenníka Hlas ľudu (Foto Hlas ľudu)
 
foto
 
Pampúchy, ktoré Spolok kysáčskych žien na tvári miesta vyprážal, rozvoniavali široko - ďaleko
 
Prvý detský folklórny festival Zlatá brána bol založený a usporiadaný v Kysáči roku 1993 v organizácii Kultúrneho a informačného strediska Kysáč (KIS Kysáč), na iniciatívu choreografa Jána Slávika a riaditeľa Jána Lomena.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články