Bez raňajok ani krok

Bez raňajok ani krok
 
V piatok 12. júla 2013 Spolok kulpínskych žien si pripomenie 10 rokov pôsobenia a okrem otvorenia výstavy, usporiadajú aj prezentáciu knihy Bez raňajok ani krok. Ide o netypickú kuchársku knihu, ktorá čitateľovi ponúka nielen recepty. Vyše 100 predpisov na jedlá, príbehy a eseje o potrave pre telo a dušu... To, čo si v tejto knižke prečítate, je vo väčšine prípadov jednoduché, nie príliš náročné na prípravu, no sýte, zdravé, a ešte to aj dobre chutí. Nie sú tu len recepty, ale sa píše aj o stravovaní, ako aj o dávnych a prospešných raňajkových návykoch. Program sa začne o 18.30 v priestoroch Spolku kulpínskych žien v Dundjerskovom kaštieli.
 
foto
 
Raňajky sú dôležitým jedlom, ktoré má ráno naštartovať nielen telo ale aj mozog. Touto knihou Spolok kulpínskych žien podporuje európsku raňajkovú kampaň, ktorou sa propaguje dôležitosť prvého ranného pokrmu.
 
Knižka ponúka tak starodávne spôsoby chystania jedla, ako aj tie súčasné. Sú v nej prevažne recepty na prípravu jedál vhodných na raňajky. Keďže sa však v Kulpíne chystajú aj chutné koláče a torty, v knižke si nájdete aj niekoľko receptov dobrých kulpínskych kuchárok a známych tortárok.
 
Raňajky v minulosti a súčasnosti a raňajkovanie u rôznych národov a na viacerých svetadieloch spracovala Kulpínčanka žijúca v Austrálii Božena Kulíková.
 
Ako sa voľakedy jedávalo v Kulpíne, - na to si rada spomína praneter svetoznámeho staviteľa pôvodom z Kulpína Michala Milana Harminca - Natália Maliariková z Prievidze zo Slovenska.
 
Keďže sa kulpínske ženy pravidelne zúčastňujú na podujatí Pečenie kysnutých koláčov v Riečke, do tejto kulpínskej kuchárskej knihy sú zaradené aj recepty, ktoré napísali ženy z tejto slovenskej obce.
 
Takmer všetky recepty sú uvedené dvojjazyčne, slovensky a srbsky.
 
Zostavovateľkou knihy je Katarína Pucovská.

Komentárov  

+4 #1 Katarina 2013-07-03 18:08
Podakovanie Spolok kulpinskych žien sa podakuva prvom rade Katarine a Martinovi Pucovskovcom za vyanaložene usilie aby tato kniha vyšla spod tlače ale i všetkym čo sa pričinili alebo sa aj pričinia pri prezentacii.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články