Zhúdanie mája v Starej Pazove

Zhúdanie mája v Starej Pazove
 
V tomto slovnom spojení „máj“ znamená mladý stromček a „zhúdanie“ je váľanie. Aj keď sa „máje“ stavajú najčastejšie v máji – obyčajne „máj“ mal na zvolenom mieste osvitnúť ráno 1. mája – nemusí to byť pravidlom. Rovnako tak sa nemusí dodržiavať ani termín váľania „mája“ v posledný májový deň. Podľa etnológov sa máje stavali počas niekoľkých dátumov. Okrem 1. mája, stavali sa aj na Turíce a na Jána, kedy sa pálili aj jánske vatry. Zvykom bolo aj „nosenie mája“ – čo sa robilo na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine. Tieto zvyky sa zabúdajú, avšak ojedinele ich odtŕhajú od zabudnutia. V Starej Pazove napríklad v Združení žien SKUS hrdinu Janka Čmelíka máj postavili 30. apríla a dnes ho zhúdajú.
 
foto
 
FOTO: Slovenský kultúrno osvetový spolok Šafárik Dobanovce
 
Združenie žien SKUS hrdinu Janka Čmelíka vlani po vyše desaťročnej prestávke postavili máj vo dvore spolku. Pozdalo sa im to a tak v tomto roku to zopakovali. Pôvodne plánovali váľať či zhúdať máj začiatkom júna, avšak plánovaný termín sa trochu oddialil.
 
foto
 
FOTO: Slovenský kultúrno osvetový spolok Šafárik Dobanovce
 
S májom sa rozlúčia počas dnešnej noci a to tak, ako to už býva podľa starej tradície - pri hudbe, speve a tanci...
 
foto
 
Záber nosenia mája v Košiciach (Foto: tasr)
 
Takmer u všetkých národov bolo zvykom aj nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari na zimou.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články