Kto z koho... Stretnutie v pivnickom poli

Kto z koho... Stretnutie v pivnickom poli
 
V tzv. uhorkovej sezóne sa v nie tak dávnej minulosti na kultúrnom poli takmer nič nedialo, keďže v dávnejšej minulosti sa v lete tvrdo pracovalo na poli a v trochu novšej – tej socialistickej – dovolenkovalo. Teraz sa už takmer všetko presúva na leto, tak aj namiesto na poli, stretneme sa v pivnickom poli. Z rôznych organizačných dôvodov sa totiž v tomto roku odročil nielen ten pôvodný januárový, lež aj ten náhradný júnový termín 48. festivalu Stretnutie v pivnickom poli. Ustálený dátum festivalu sa nedodržal ani vlani a tiež ani v roku 2010. Zrejme, kríza si poberá poplatok. Tiež v netradičnom termíne – na sklonku júna, keď ostatné divadelné súbory zatvárajú oponu, Pivničania v tomto roku premiérovali.
 
foto
 
Kto z koho (Foto Anna Francistyová)
 
O tom, ako bolo na vlaňajšom festivale Stretnutie v pivnickom poli si možno prečítať a vypočuť TU:
 
Tohtoročný Festival nás ešte len očakáva. Do predvčera sa prijímali prihlášky interpretov a keďže pred mesiacom organizátor Festivalu SKUS Pivnica a predstavitelia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) a Obec Báčska Palanka podpísali zmluvu o právach a povinnostiach zakladateľov a organizátorov tohto medzinárodného festivalu spevákov sólistov pôvodných slovenských ľudových piesní, Festival sa zrejme predsa uskutoční.
 
V Pivnici, i keď majú bohatú aj divadelnú tradíciu a kvalitný herecko-divadelný potenciál, podobne ako v hudobnej oblasti, aj na divadelných doskách zápasia s problémami. S týmito divadelnými si predsa poradili a premiéru predstavenia Kto z koho Kataríny Mišíkovej-Hitzingerovej úspešne zdolali. O nej, čiže O násilí v scénickom zrkadle nedávno písala v našom týždenníku Hlas ľudu Anna Francistyová. Článok si možno prečítať TU:
 
 
foto
 
Katarína Mišíková-Hitzingerová, režisérka nového pivnického predstavenia (Foto Anna Francistyová)
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 ba 2013-07-17 17:29
ale, to už nemá zmysel... Čo sa tu robí, pani redaktorka...
Pozdrav z pivnice...
Dobre, že nás znovu ne-bombardujú nepriatelia... Stačia nám, zatiaľ, títo naši...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články