Astronomický kemp Letenka 2013

Astronomický kemp Letenka 2013
 
Astronómovia sú v kempe na Letenke už od včera, aj keď sa 13. medzinárodný astronomický kemp Letenka 2013 oficiálne iba zajtra večer slávnostne otvára. Podujatie patrí medzi najväčšie a najvýznamnejšie tohto druhu v Európe. Okrem našich astronómov, na tohtoročné sústredenie prišli hostia zo Slovenska, Slovinska, Chorvátska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny. Kemp sa organizuje obyčajne na sklonku júla a pravidelne na Fruškej hore. Tohtoročný potrvá do nedele 21. júla 2013. V rámci neho sa organizujú prednášky, ktorými sa popularizuje astronómia, fyzika a veda všeobecne.
 
foto
 
Naši známi astronómovia Jaroslav Grňa z Kulpína a Janko Mravík z Báčskej Palanky sa pravidelne a aktívne – aj ako prednášatelia, zúčastňujú na sústredení (foto archív J. Grňu)
 
Kemp má výrazný medzinárodný ráz, keďže sa napríklad aj na tohtoročnom zúčastní vyše 150 astronomických nadšencov z krajiny a regiónu, buď ako hostia, prednášatelia, alebo súťažiaci.
 
Program bude pozostávať z celého radu prednášok, prezentácií a demonštrácií cez deň ako aj pozorovania, a fotografovania nebeských objektov cez noc.
 
Astronomický kemping už rad rokov organizuje novosadský astronomický spolok Nový Sad a Lira. Podporuje ho Pokrajinský sekretariát pre vedu a technologický rozvoj a departmán pre fyziku Prírodno-matematickej fakulty v Novom Sade.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články