ASN – okrúhly stôl

ASN – okrúhly stôl
 
Po krátkom čase od obnovenia práce Asociácie slovenských novinárov, začína sa rozbiehať aj činnosť tohto združenia. Už v piatok (27.02.2009) bol usporiadaný prvý okrúhly stôl o „nových“ mediálnych zákonoch v Srbsku, s osobitným dôrazom na osud písaných a zvlášť elektronických médií v jazykoch národnostných menšín, v tomto prípade predovšetkým slovenských.
Na túto tému hovorila pokrajinská tajomníčka pre informácie Anna Tomanová – Makanová. Zahlásená prednáška redaktora Hlasu ľudu Juraja Bartoša sa však neuskutočnila. No, vzácne informácie, smernice a vlastnú pomoc ponúkol profesor z katedry žurnalistiky UK v Bratislave Zdeno Chov.
Odozva novinárov bola veľmi dobrá a na okrúhlom stole sa zúčastnili tak predstavitelia a pracujúci v lokálnych médiách, ako i zamestnanci verejného servisu Vojvodiny.
Ako to povedala pokrajinská tajomníčka Tomanová – Makanová, menšiny majú získané práva, ktoré sa musia ochrániť. RUV - RTV Nový Sad vysiela program v jazykoch národnostných menšín od svojho založenia. Dokonca, tohto roku RNS oslávi 60 rokov pôsobenia. Asi 34% občanov Srbska sú príslušníci národnostných menšín, ktorí platia predplatné verejnému servisu. Z tohto dôvodu etniká majú plné právo žiadať si program vysokej kvality a primeranej kvantity v materinskej reči, ktorý musí spĺňať štandardy stanovené pre verejný servis, akým je Rádio televízia Vojvodiny. V tomto zmysle Zhromaždenie a Výkonná rada Vojvodiny sa snažia, v rámci vlastných kompetencií, získať väčšie práva nad RUV.
Prostriedky, ktoré občania Vojvodiny vyčleňujú na rádio-televízne predplatné, len horko – ťažko sa dostávajú na žírový účet RUV. Najprv totiž prichádzajú na účet Elektrohospodárstva Srbska, odtiaľ ich odvádzajú do Belehradu, na účet RTS-a a až potom sa vracajú do Vojvodiny, presnejšie do RUV.
Keď ide o podmienky práce RTV, treba pripomenúť, že po NATO agresii na Srbsko roku 1999, bola zbombardovaná budova televízie v Novom Sade. Odvtedy televízia prenajíma priestory. Okrem toho vojvodinská rádio-televízia je technicky neadekvátne vybavená a jej výstroj a technika je zastaraná. Vysielače pritom nekryjú ani celé územie Vojvodiny a súrne treba vykonať kompletnú digitalizáciu programu.
Taktiež súrne treba zladiť mediálne zákony s európskymi štandardmi a média musia zveľaďovať a zosúčasniť svoju prácu. Nastoľuje sa aj problém kádrovej otázky. Zamestnancov z radov národnostných spoločenstiev v RTV stále ubúda a mladí ľudia sa nepriberajú. Priemerný vek zamestnaných v RNS je zhruba 50 rokov. V minulosti napr. v slovenskej redakcii Rádia Nový Sad bolo zamestnaných vyše 50 ľudí, dnes sa to scvrklo na 17. Mnohých mladých novinárov v médiách neraz odpudzujú predovšetkým zlé pomery s nadriadenými, nejestvovanie vnútornej motivačnej politiky voči pracujúcim, nedostatočná úroveň nezávislosti práce, znemožňovaná alebo brzdená afirmácia a sebarealizácia jednotlivca, ako i neadekvátne podmienky práce. Na to nadväzujú aj slová Dimitrija Boarova:
- Ako sa uvádza v správe tlačovej agentúry Tanjug a pri príležitosti udelenia ceny Juga Grizeľa 18.02.2009, novinár a publicista Dimitrije Boarov odmenený za výsledky dosiahnuté v oblasti výskumného novinárstva povedal, že aj napriek väčšej novinárskej slobody v Srbsku, establishment vždy nájde spôsob ako vplývať na médiá, zvlášť tie, ktoré čiastočne alebo úplne zostali v štátnom vlastníctve. Z druhej strany, mnohé médiá svoje pôsobenie podraďujú záujmom niektorých politických strán, záujmom lobby a podobne, čím sa narúša základné pravidlo verejného informovania – činnosť v súlade so záujmom verejnosti. Ako hovorí Boarov, takáto situácia odpudzuje mladých a schopných ľudí od novinárskej profesie.
„ Položenie srbských médií nie je dobré a redaktorský diktát je dôležitejší než novinársky autorský prístup“ – dodal Boarov. Podľa jeho mienky, pre Srbské novinárstvo je v súčasnosti príznačná politická banalita verejného života, ktorá vyplýva z dominantnej straníckej úlohy v spoločnosti.
Ako sa ukázalo, dobrým príkladom celkového rozvoja je TV OK v Kovačici, ktorá je súčasne technicky vybavená a má výbornú spoluprácu so Slovenskom. Zahraničný partner môže mať veľkú úlohu v rozvoji našich médií. Pri modernizácii určite môžu pomôcť prostriedky získané prostredníctvom projektov alebo súbehov či už tých zo zahraničia alebo v Srbsku.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

0 #8 Uvitame studentov z VojvodinyZdenko Cho 2009-03-16 20:17
Pozdravujem vsetkych citatelov. Rad by som k diskusii dodal, ze na Slovesnku by sme privitali studentov zurnalistiky z Vojvodiny. Nieco sa nam mozno podari cez projekty Slovak Aid, ale potrebujeme najma zaujem. Aj nase ministerstvo skolstva ma nevycerpane fondy na stipendia - tak preco to nevyuzit? Ja som v Novom Sade takmer kazdy mesiac - napiste mi:
Nahlásiť administrátorovi
0 #7 xy 2009-03-04 01:19
Neviem o tom počte 17, ale to je asi úhrne. Novinárov/redaktorov je v RNS asi 9 alebo 10.
Riadne zamestnaný sú: M. Florianová, M. Heverová, Z. Peťkovská, M. Prebudila, M. Surový, R. Zorňan, J. Záborský, K. Pucovská, J. Feldy a M. Forgáč.

Heverovú mení Speváková a Hemela je dočasne.

S tým že asi o rok, dva odchádzajú niektorí aj do dôchodku. Problém je, že už teraz by mali mať svojich pomocníkov, mladých ľudí, ktorí by sa zamestnali. Lenže cieľom aj je aby sa nik nezamestnal a slovenské redakcie - všetky - zanikli.
Nahlásiť administrátorovi
0 #6 poslucháč 2009-03-04 01:13
Počúval som Rozhlasové noviny v piatok a Forgáč informaoval, tiež povedal, že Zdeno Chov.
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 Andrea 2009-03-03 18:46
Ďakujem Vierka, moja chyba. :confused:
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 viera 2009-03-03 08:54
iba jedna opravka alebo pripomienka...
profesor z Bratislavy sa vola Zdenko Cho, bez toho V...
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 ligaš 2009-03-02 11:24
Poviedala by, že to naši slevenskí novinari a naši slovenskýí političári urobili díl: my vám - vy nám. Ale, ak začneš rozmýšľať a trocha kritikuvať, hned ťa zastavia. Veď tak bolo aj napr. s Bartošom v Hlas ľudu. A tak je aj v TV a rádii. Ak si schopný tak ti naši vlasní slovaci nedajú isť dalej, aby si náhodou nebol mudrejší od NICH. Kto kedy koho posledne kritukuval? Len samie chváli do nebies. :-x
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 x 2009-03-02 10:11
Secko je to nist. kim volaki feldi a taki budu hlavni novinari tak nist. a peniaze sa nedostanu lebo aj tito demokrati oslavuvali jogurt prisajedinene na hambu nas seckich. Lem Nenad Canakslavil autonomiu ked sme mali najveciu. ale vam poviem ze mu prisli seci ambasadori aj z evropskej unii.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 marec 2009-03-01 18:26
Konečne dobrá vec, ale nejako sa mi pozdáva, že opäť ide o mlátenie prázdnej slamy. A RNS je v haose a asi aj Tv. Lepšie nebude, kým sa nestane nejaký zázrak. Ja pravidelne počúvam a pozerám RTVNS a čítam aj naše časopisy. Takmer všetky. Veľmi sa mi páči vysielanie pre dedinu, meniny, dobré ráno deti, mikrofón mladých, potom pre deti a kostol. Počúvam aj súzvky, vždy majú niečo nové.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články