Óda na divadelníkov

Óda na divadelníkov
 
Letný dokumentárny film o slovenských divadelníkoch vo Vojvodine Óda na rovinu v réžii Petra Serge Butka premiérovo bol premietnutý včera o 22.00 v letnom kine Divadla VHV v Báčskom Petrovci. Pred dvomi rokmi, keď Butko s petrovskými amatérmi urobil divadelné predstavenie Óda na rovinu povedal, že súčasťou predstavenia bude dokumentárny, lyrický film s výpoveďou miestnych pamätníkov. Po dvoch rokoch sľub aj splnil. Inšpirovala ho okolitá príroda, úrodná krajina, ktorú pretína Dunaj, miestne zvyky, tradície, príbehy ľudí... Ide o dokumentárno-hraný film, ktorý predstavuje prezentáciu dvojročného projektu, spracovaného podľa námetu Jána Černáka, v ktorom účinkujú členovia divadla VHV Petrovec a obyvatelia Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Príhovor riaditeľa divadla VHV a režiséra dokumentárneho filmu
 
Prijal som pozvanie Divadla VHV v Báčskom Petrovci a jeho riaditeľ Ján Černák mi vždy zadá tému a ja s ním pracujem. Naposledy to bola téma Óda na rovinu a to zostalo aj názvom predstavenie. Povedal okrem iného Peter Serge Butko pred včerajšou projekciou.
 
foto
 
Neboli to celkom fanfáry, ale ohlásili veľký počin
 
Dokumentárnemu filmu režisér ponechal názov, aký malo aj divadelné predstavenie premiérovo predvedené pred takmer dvomi rokmi, ktoré bolo nanajvýš dobre prijaté najmä u petrovského obecenstva. Z veľkého množstva nahraného filmového materiálu, doplneného novšími materiálmi, vznikol cenný dokument o petrovskom, ale aj tunajšom slovenskom vojvodinskom amaterizme.
 
foto
 
Pre túto osobitnú príležitosť špeciálne upravili letné kino
 
V divadelnom predstavení išlo o chválospev rovine, avšak dokumentárny film predstavuje skutočnú óda divadelníkom, ktorí na tunajších priestoroch, oddelení od pôvodnej materskej krajiny, vyše dve a pol storočia zachovávajú slovenský jazyk a kultúru.
 
Katarína Pucovská
 
O divadelnom predstavení Óda na rovinu viac TU: http://www.kulpin.net/aktuality/serge-butkov-myticky-petrovec.html

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články