Miroslav Lajčák na SNS

Miroslav Lajčák na SNS
 
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák s manželkou pobudol v dňoch 2. - 3. augusta 2013 v Báčskom Petrovci na 52. Slovenských národných slávnostiach, ktoré v piatok večer tiež aj otvoril. Predtým otvoril i výstavu akademického maliara Pavla Čániho pri príležitosti osláv autorových šesťdesiatin a rokoval s premiérom a ministrom vnútra Srbska Ivicom Dačićom. Schôdza prebiehala v budove Zhromaždenia obce a okrem predsedu Obce Pavla Marčoka na nej sa zúčastnili aj predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová, predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová, veľvyslanec SR v Srbsku Ján Varšo a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík.
 
foto
 
Predstaviteľom médií sa prihovorili P. Marčok, K. Melegová-Melichová, A. Tomanová-Makanová, I. Dačić a M. Lajčák
 
Schôdza prebiehala za zatvorenými dverami a po nej usporiadali spoločnú tlačovú konferenciu. Účastníci zo Srbska vyjadrili vďaku a potešenie, že sa minister Lajčák, ktorý v Srbsku zanechal hlbokú stopu tak vo funkcii veľvyslanca SR v Belehrade ale aj ďalšie roky ako významný politik v EU, - aj v tejto súčasnej funkcii starostlivo zasadzuje za zachovanie, ba aj zveľadenie práv slovenského národnostného spoločenstva v Srbsku. Ivica Dačić sa mu tiež poďakoval aj za podporu Slovenska našej krajine na ceste do EU a v dialógu Belehradu s Prištinou a vysoko ocenil stanovisko SR v súvislosti so samostatnosťou Kosova.
 
foto
 
Miroslav Lajčák zablahoželal srbskému premiérovi k významnému pokroku v eurointegračnom procese. Potvrdil záujem slovenskej strany rozšíriť ekonomickú spoluprácu a zdôraznil, že SR bude aj v ďalšom období poskytovať rozvojovú pomoc a podporu krajanom v Srbsku. „Som presvedčený, že práve príklad vojvodinských Slovákov by mohol byť inšpiráciou pre mnohé ďalšie národnostné menšiny v Európe - návodom ako si zachovávať tradície a identitu, a súčasne byť lojálni voči štátu, v ktorom žijú,“ povedal minister Lajčák. V tejto súvislosti premiérovi Srbska navrhol, aby srbský dlh voči SR bol využitý v prospech slovenskej komunity žijúcej na území tejto balkánskej krajiny. Ide o dlh Srbska vo výške 11 miliónov USD a túto iniciatívu Ivica Dačic uvítal.
 
foto
 
foto
 
Na piatkovom večernom otváracom ceremoniáli predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) Anna Tomanová Makanová pri príležitosti 10. výročia Rady Miroslavovi Lajčákovi odovzdala Cenu NRSNM za aktivity v prospech slovenskej komunity.
 
V otváracom príhovore tohtoročných SNS minister Lajčák okrem iného zdôraznil: „Naša politika voči Slovákom žijúcim v zahraničí je založená na dvoch pilieroch – rešpekte voči štátu, ktorého ste občanmi, a na našom záujme o udržanie čo najužších väzieb s vami – Slovákmi žijúcimi v zahraničí.“ V pokračovaní zhodnotil, že sú slovensko-srbské vzťahy, aj vďaka krajanom vo Vojvodine, priateľské a vytvárajú základ pre neustále prehlbovanie spolupráce.
 
foto
 

 
Vyhlásenie Miroslava Lajčáka po slovensky a srbsky
 
foto
 
foto
 
„Sme právom pyšní na príslušníkov slovenskej menšiny v zahraničí“ – M.Lajčák
 
„Predstavujete jednu z najkompaktnejších, ak nie vôbec najkompaktnejšiu krajanskú komunitu v zahraničí. Dôkazom toho je aj storočná tradícia a dnes už 52 ročníkov Slovenských národných slávností,“ povedal Miroslav Lajčák.
 
foto
 
Minister Lajčák otvoril výstavu akademického maliara Pavla Čániho
 
Minister Miroslav Lajčák sa v rámci podujatia zúčastnil aj na otvorení výstavy akademického maliara Pavla Čániho pri príležitosti osláv jeho šesťdesiatych narodenín.
 
foto
 
Dielo Pavla Čániho si minister Lajčák zrejme vysoko váži, o čom svedčili nielen slová chvály lež aj samotná jeho prítomnosť na vernisáži.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články