2. Európsky kongres matíc slovanských národov

2. Európsky kongres matíc slovanských národov
 
Dňa 1. augusta 2013 sa v Martine uskutočnil 2. Európsky kongres matíc slovanských národov, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia nasledujúcich matíc a slovenských, resp. slovanských inštitúcií: Matice slovenskej, Matice sliezskej, Matice slovinskej, Matice bunjevackej, Matice českej, Matice čiernohorskej, Matica serbskej (Matica lužicko-srbská v Nemecku), Matice slovenskej na Zakarpatsku, Zväzu Slovákov v Chorvátsku, Matice slovenskej v Srbsku, Fóra slovanských kultúr zo Slovinska a Matica srbská svoju neprítomnosť ospravedlnila pozdravným listom.Maticu slovenskú v Srbsku zastupovali Vladimír Fekete, podpredseda MSS pre Báčku, a členova MSS Miroslav Pap a Samuel Boldocký. 
 
foto
 
Pred slávnostným otváracim programom, zľava: V. Fekete, S. Boldocký, Igor Kovačovič (podpredseda Matice slovenskej), fujarista v kroji, Branislav Slivka, Miroslav Pap
 
S. Boldocký na kongrese predniesol referát pod názvom Podnety a úskalia činnosti súčasnej Matice slovenskej v Srbsku a svojimi pozdravnými i diskusnými príspevkami vystúpili i V. Fekete a M. Pap. Do kongresového memoranda, ktorý predstavitelia matíc podpísali v záverečnej časti kongresu, na návrh MSS vošiel aj článok 5 v nasledujúcom znení: „Zintenzívnime svoje kultúrne pôsobenie v rámci národných kultúr a budeme rešpektovať hodnoty menšinových a regionálnych kultúr, lebo ich ignorovanie v konečných dôsledkoch znamená ochudobňovanie bohatstva a rôznorodosti ľudského ducha, ktoré v najrozmanitejších aspektoch chránia všetky kultúry a jazyky sveta.
 
foto
 
Záber z podpisovania Memoranda z 2. Európskeho kongresu matíc slovanských národov
 
Zľava: Michal Tkáč (predseda Matice slovenskej), Vladimír Fekete (podpredseda Matice slovenskej v Srbsku), Samuel Boldocký, Daniel Zemančík (vedúci kongresu), v úzadí Miroslav Pap.
 
S. B.

Komentárov  

0 #2 Jan 2013-08-08 07:17
Ani som nemyslel, že ten autobusový lístok z N. Sabu, arbskéych Atén stojí viacej, ako z Budyšínu. Ďakujeme Matici srbskej.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2013-08-06 11:46
fujarista ľubo párenička
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články