Jarmok umenia

Jarmok umenia
 
Nie každý šikovné ruky má, zázraky robí ten, z dreva, či z vody, z hliny, plátna, železa, čo doň kus vlastnej duše vtká...Týmito slovami štartoval tohtoročný Jarmok umenia. Opravdivú jarmočnú náladu návštevníkom a účastníkom zaželala predsedníčka Matice Slovenskej v Srbsku Katarína Melegová - Melichová. Predseda obce Báčsky Petrovec Pavel Marčok vyzdvihol predovšetkým spoluprácu srbskej, vojvodinskej a slovenskej vlády. Jarmok umenia otvoril štátny tajomník vo vláde Slovenskej republiky Branislav Ondruš.
 
foto
 
B. Ondruš mieni, že by sme sa mali cítiť doma nielen vo Vojvodine ale i na Slovensku
 
foto
 
Na jarmoku umenia sa prezentovalo 73 účastníkov a organizátorom sa tohto roku podarilo prepojiť tradíciu a súčasnosť. Ako uviedli počas programu, súčasná tvorba žije, rozvíja sa. No tá tradičná akosi sa vytráca a práve preto jej takýmto spôsobom chceli vdýchnuť život. V tej pôvodnej podobe i v súčasných obmenách. Lebo umenie spája všetkých nás. Tvorba, to je tá živosť v nás, naša duša. Tvoriť síce môžeme iba pre seba, no vždy je akosi krajšie a veselšie, keď sa o čaro umenia rozdelíme s niekým iným a keď sa spolu môžeme kochať v tých zmiešaných a predsa tak k sebe hodiacich sa rozličných pramienkov pleteníc.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Bez minulosti by sme však neboli tým čím sme. Treba žiť v prítomnosti a radšej pozerať do budúcnosti, no minulosť je tá, ktorá nás tvarovala. Minulosti Báčskeho Petrovca pozornosť venovala slovenská dolnozemská spisovateľka Viera Benková, Petrovčanka z remeselníckej rodiny, novinárka, prekladateľka a teda aj petrovská kronikárka. Tak návštevníci, ako i účastníci Jarmoku umenia si mohli pri tejto príležitosti vypočuť jej texty: Aqua reginae Hungariae:Voda kráľovnej uhorskej; Dedičné remeslá; Ekonomická kríza, Filip Filip a petrovská metla; Tajomné rapkáče.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Pozornosť upútali aj detské folklórne súbory, Červené jabĺčko zo slovenskej Rovinky a Hájiček z Lugu. Jarmoku umenia súčasnejšie tóny pridali hudobná dvojica Ivana Vozárová a Boris Gabríni, ale aj Zumbalíny Báčsky Petrovec a Chaos animátori z Nového Sadu. Program moderovala Andrea Speváková.
 
Andrea Speváková
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články