Kulpínčania na Slovensku

Kulpínčania na Slovensku
 
Evanjelický cirkevný zbor z Kulpína navštívil začiatkom augusta Slovensko. Najskôr zavítali do CZ ECAV v Púchove. Domáci cirkevníci pre nich pripravili pekný výlet do Bojníc na jeden z najkrajších slovenských zámkov. Okrem toho si prezreli aj Čičmany - rázovitú obec s unikátnou architektúrou, kde mohli obdivovať maľované zrubové drevenice a ich zariadenie. V sobotu 10. augusta pokračovali na Záhorie, aby navštívili cirkevný zbor v Senici, kde pôsobí ich bývalý farár Mgr. Juraj Šefčík.
 
foto
 
Seničania ich privítali s otvorenou náručou a pozvali ich do svojich domácností. Popoludní zašli do Brezovej pod Bradlom a Košarísk a krátko tu pobudli v evanjelických kostoloch. Hostia sa zúčastnili aj nedeľných bohoslužieb, na ktorých poslúžil kázňou slova Božieho kulpínsky farár Mgr. Jaroslav Javorník, PhD. V závere kázne vyslovil poďakovanie za milé prijatie svojich cirkevníkov v Senici .
 
foto
 
Prítomným sa prihovoril aj kulpínsky dozorca Ján Petráš, pričom odovzdal nielen malý darček senickému dozorcovi Dr. Jánovi Pukančíkovi, ale predovšetkým farárovi Šefčíkovi pekný obraz kulpínskeho kostola, aby si mohol pripomínať 18 rokov svojej duchovnej služby v Kulpíne. Autorom obrazu bol prítomný maliar Michal Hasik, ktorý porozprával históriu vzniku tohto diela.
 
foto
 
Mariena Struháriková v mene Spolku kulpínskych žien odovzdala dar kulpínsky receptár
 
foto
 
foto
 
Po bohoslužbách Michal Hasik predviedol ďalšie zo svojich umení - nožničkový výstrih na papieri - a vytvoril aj niekoľko portrétov.
 
foto
 
V kostole bola tiež nainštalovaná minivýstavka bábik v krojoch z okolia Senice. Všetky kroje ušila jedna zo senických cirkevníčiek a sú súčasťou jej súkromnej zbierky.
 
foto
 
Hostia sa so svojimi hostiteľmi stretli ešte na spoločnom obede a v popoludňajších hodinách ich už čakala vyše 600 kilometrová cesta domov, do Kulpína. Určite počas nej spomínali na pekné chvíle, ktoré prežili medzi slovenskými priateľmi.
 
Oľga Zlochová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články