Národný výstup na Kriváň 2013

Národný výstup na Kriváň 2013
 
- perom, okom a krokom zdolal Andrej Meleg
 
Písal sa november roku 2012. Na bratislavskom knižnom veľtrhu Biblioteka 2012, na ktorom sa Slovenské vydavateľské centrum pravidelne zúčastňuje, sme sa s Miroslavom Bielikom, riaditeľom Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej a v súčastnosti aj predsedom Spolku slovenských spisovateľov, dohodli, že v auguste 2013 vystúpime na Kriváň. Vtedy to vyzeralo len ako rozprávka o peknom dobrodružstve, ktorá zostane rýchlo zabudnutá. Našťastie sa tak nestalo. Po niekoľkých nasledujúcich stretnutiach s Mirom Bielikom, mi však bolo jasné, že tohto roku na Kriváň pôjdem a že sa aspoň pokúsim zdolať ten prekrásny tatranský vrch.
 
foto
 
Národný výstup na Kriváň 2013 bol venovaný 150. výročiu založenia Matice slovenskej a 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Slovenska
 
Výstup na Kriváň možno začať z dvoch miest - z Troch studničiek alebo zo Štrbského Plesa popri Jamskom plese. My sme si zvolili prvú možnosť, výstup z Troch studničiek. Výstup je náročný, celodenný, ale zároveň aj jeden z najkrajších na Slovensku a Kriváň je jednoznačne najfotogenickejší a najslovenskejší štít, právom považovaný za symbol slovenskej zeme.
 
foto
 
Pohli sme sa zavčas rána. Našu výpravu tvorilo, vrátane autora týchto riadkov, päť členov: Miroslav Bielik, predseda Spolku slovenských spisovateľov, Ján Tomáš, starosta obce Župkov, Jozef Lukáč, predseda Dozornej rady Matice slovenskej a Dušan Kubinec, dôchodca, ale najskúsenejší člen našej expedície, pre ktorého bol toto už 41. výstup na Kriváň.
 
foto
 
Ako sme pomaly postupovali smerom k vrcholcu, začala sa zračiť pod nami prekrásna krajina. Krásne doliny, vrchy, údolia a plesá sa objavovali každým ďalším krokom a každým novým metrom nadmorskej výšky. V slávnostný deň sa spolu s nami na Kriváň vybralo okolo tisíc milovníkov prírody, horolezeckých zanietencov a slovenských národovcov.
 
foto
 
Cesta k vrcholu vedie najprv nádhernou jedľovou horou. Trochu vyššie sa objaví zranený les. Zničila ho pohroma, ktorá prehrmela Tatrami 19. novembra 2004. Kde končia kosodreviny, začína ďalšia zaujímavá časť výstupu – kráčame cez nízke porasty a prekrásne, horskými kvetmi rozkvitnuté, rozsiahle priestranstvo. Keď prekročíme nadmorskú výšku 2000 metrov, rozlúčime sa s rastlinným svetom a prechádzame kamennými chodníčkami. V záverečnej fáze výstupu, vo výške 2300 metrov, dotýkajú sa nás už kolmé steny a skaly. Samotný výstup začína byť nebezpečný, k slovenskému dvojkrížu na vrchole Kriváňa musíme pokračovať veľmi opatrne. Dvojkríž, skrášľujúci štít, presne pred desiatimi rokmi vyniesli a postavili naši kamaráti Jozef Lukáč a Dušan Kubinec a teraz sa oň z roka na rok starajú.
 
foto
 
Na vrchole sme všetci statoční spoločne zaspievali piesne Kto za pravdu horí a Na Kráľovej holi. Organizátori tohtoročného výstupu predniesli slávnostné príhovory. V svojom prívete Miroslav Bielik osobitne pozdravil aj hosťa zo Srbska, Andreja Melega. Bol som poctený týmto uvítaním a šťastný, že som sa dostal na vrcholec Kriváňa.
 
foto
 
Kto sa dostane na vrchol tohto krásavca, zostane stáť v nemom úžase, aké sú tie Tatry krásne! Naskytne sa mu pohľad na celé Vysoké Tatry z výšky takmer 2500 metrov. A na ten moment bude spomínať po celý život...
 
foto

Komentárov  

+1 #6 re: andrej melegGuest 2013-08-27 19:26
Rasťo, a čo si chcel povedať...?!
Možno, že náš Anjel Meleg tam nebol...?!
Tak nám daj tvoju fotku s s nakríveným Kriváňom... Za tú srbskú zástavu Ondrejovi ani Vučić, ani Nikolić nedali ani dva dináre... Chápeš, brat...?! Anjel mal gule - na rozdiel od nás poslušných amatérov..
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 andrej melegRASTISLAV 2013-08-24 16:18
:sad:
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 melegandrej 2013-08-24 03:43
Ďakujem, Martin... ;-)
Nahlásiť administrátorovi
+3 #3 Monika Necpálová 2013-08-24 03:35
Legenda o očarenom Anjelovi na Kriváni, ktorý sa tohto roku vrátil na "miesto čarovného činu" *

V jednej z najznámejších povestí o vzniku Kriváňa, ktoré prerozprával Anton Marec vo svoje knihe Tatranské povesti, sa hovorí, že Kriváň bol vraj kedysi najdriečnejší spomedzi všetkých tatranských štítov. Vysoký, štíhly, strmý... A keďže Všemohúci po stvorení sveta nebol ešte so svojím dielom úplne spokojný, poslal jedného zo svojich anjelov, aby sa vzniesol nad krajinu obdarenú najväčším počtom prírodných krás, či náhodou neostalo niečo nedokončené, či náhodou na niečo nepozabudol. Anjel očarený toľkou krásou, ktorú zhliadol nad slovenskou krajinou, len veľmi ťažko opúšťal tento kraj. Na krajinu padal súmrak. Unavený anjel mal už Tatry skoro za sebou, keď naraz vrazil krídlom do posledného štítu a ten sa pod mohutným nárazom zhrbil a nakrivil. A odvtedy ho údajne ľudia pod Tatrami nazývajú Kriváňom...

Viac zázrakov nájdete na:
www.webjournal.sk/clanok/1064/
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 A 2013-08-24 03:18
Krásne, Anjel...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 LBP 2013-08-23 16:09
Mal si zo sebou zobrat aj Valiho! ;-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články