18. Petrovské dni divadelné - proti veterným mlynom

18. Petrovské dni divadelné - proti veterným mlynom
 
„Odbúrať konformizmus, konať bláznivo, smelo, odhodlane, hľadať úspech, spokojnosť, duševné zdravie práve tam, kde ho drvivá väčšina nehľadá“ – odkázal náš známy režisér Ľuboslav Majera otvárajúc 18. Petrovské dni divadelné. Proti pasívnemu prispôsobovaniu sa existujúcim pomerom a názorom si smelo, - aj v daždi,- zastali herci, ktorí v otváracom programe 18. PDD v Žalobe múz Tespisovi sa požalovali na ťažkú situáciu v divadelníctve a poprosili o pomoc, nielen múzy lež aj sponzorov a obecenstvo. V pokračovaní nasledovala 21. premiéra SVD Opona nahor!
 
foto
 
Oponu nahor 18. PDD za pomoci režiséra Dušana Bajina skvele a hravo zdvihlo 5 herečiek
 
Pred divadelnou premiérou na nádvorí Slovenského vojvodinského divadla (SVD) odznel otvárací program 18. PDD venovaný desiatemu výročiu SVD. Ani dážď neodradil a neznemožnil hercov, povedať to, čo chceli: sme tu pre vás a buďte aj vy s nami.
 
foto
 
So sťaženou situáciou v divadle sa herci požalovali aj prvému písomne zaznamenanému divadelníkovi v antickom divadle Tespisovi. Autormi otváracieho programu boli Annamária Boldocká - Grbićová a Ján Čáni
 
foto
 
Žeby tento otvárací program vyznel aj ako sebapovzbudenie pre hercov a režisérov - to si zaželali autori a účinkujúci v otváracom programe 18. PDD
 
foto
 
PDD otvoril Ľuboslav Majera 
 
Opona nahor! komédiu súčasného britského dramatika Petra Quiltera - príbeh o podivuhodnom závete, ktorý dá dohromady 5 dôležitých žien v živote jedného mŕtveho muža. Všetky po ňom totiž zdedia jedno divadlo. Ale nebola by to anglická situačná komédia, keby nebožtík nemal jednu podmienku. Ženy musia divadlo prevádzkovať samy a nesmú ho predať. Inscenácia Slovenského vojvodinského divadla je nielen premiérou tohto britského autora v Srbsku, ale zároveň aj prvým uvedením hry Opona nahor! v slovenčine vôbec.
 
foto
 
Pred divadelnou premiérou obecenstvu sa prihovorila riaditeľka SVD Ivana Ilićová
 
foto
 
Ženy odlišných charakterov sa priam násilne nútené spolupracovať a tak prichádza k zložitým ale aj komickým situáciám. Učia sa showbyznysu, keďže u nich na javisku má vystúpiť kráľovná popu Madonna
 
Dynamickosť predlohe dodáva i dobre volená muzika a tanečné choreografie zakomponované do hudby Madonninho hitu American Pie.
 
foto
 
Extravagantná sekretárka a nebožtíkova dcéra si v predstavení dobre rozumeli
 
Profesionálny režisér Dušan Bajin, pôvodom z týchto našich končín a pôsobiaci na Slovensku, pre naše slovenské vojvodinské profesionálne divadlo režíroval aj v poradí piate divadelné predstavenie Arabská noc Rolanda Schimmelpfenninga, ktoré malo premiéru v roku 2005. Petrovskému obecenstvu sa predstavil aj na XI. PDD v roku 2006 keď sa so Štátnym divadlom Košice zo Slovenskej republiky predstavil s predstavením pre deti Maťko a Kubko.
 
foto
 
Zábava je zaručená!!! Kolektív nám to sľúbil a sľub splnil
 
V tejto hre sa ako herečky vyskúšali: v role Terezy Jasmina Kováčová, ako Pam Mária Koruniaková, Sharon bola Olga Ćosićová, Betty stvárnila Katarína Kolárová a Jackie zahrala Anna Chrťanová - Leskovac. Výherca / človek z publika: Ján Urbanček. Scéna a kostýmy: Zvonimír Pudelka, pohybová spolupráca: Natalia Bajin Litvinova. Predstavenie viedla Miroslava Blažićová, zvuk mal na starosti Vladimír Zima, svetlo Zdeno Medveď, vedúci výroby a javiskovej techniky bol Ján Pavlis, garderobierka Hana Zelenáková, foto: Hana Majerová, montáž fotografií: Vladimír Zima.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články