Naše vankúšiky v Palanke

Naše vankúšiky v Palanke
 
Záujemcovia o slovenskú ľudovú tradíciu sa v nedeľu 1.septembra v palanskom Slovenskom dome mohli kochať vo výstave vankúšikov, ktorú prichystali členky Spolku žien pri MOMS Báčska Palanka a pomenovali ju Naše vankúšiky. Vankúšikov, rozličných techník, z rozličných časových období, príležitostných, ozdobných, detských bolo zhruba 200 a pripomínali minulé časy, každý na svoj spôsob. K výstave vankúšikmi prispeli aj členky pivnického a pazovského spolku žien.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Exponáty - vankúšiky
 
V družbe sa pripojili, okrem spomínaných aj členky spolkov žien: z Lalite, Selenče, Hložian, Iloka, Báčskeho Petrovca (Spolok petrovských žien a združenie Zlaté remeslá), tiež palanských spolkov (Zlatne ruke a Večera Šandor). Prítomných privítala predsedníčka Spolku žien pri palanskom MOMS Darina Valachová. Výstavu navštívil aj pán farár Vladimír Grňa s manželkou.
 
foto
 
Spoločná fotka členiek Spolku žien pri MOMS B.Palanka
 
Ešte jedna zaujímavá tematická výstava v službe spomienky a zachovania od zabudnutia klenot našich predkov. Opravdivý zážitok pre dušu a oči. Nech majú sily usilovné ruky žien pokračovať v ďalších plánovaných akciách.
 
Elena Hložanová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články