Deň sviatočný máš svätiť!

Deň sviatočný máš svätiť!
 
Tretie prikázanie
 
V podstate ani nejde o prikázanie ale o najdobroprajnejšiu radu. Ňou sa nič zlé ani ťažké nevyžaduje, ale s najlepším úmyslom sa človeku nakladá ako povinnosť iba to, čo on nutne potrebuje. Sviatočný deň má byť pre neho sviatočnou chvíľou, keď si má odpočinúť po práci, ktorú každému z nás nakladá pozemská púť. Odpočinúť si, a to najmä psychicky. Pre seba si vyhradiť deň posvätný, sviatočný. Tento víkend nám ponúka bohaté možnosti svätenia posvätných chvíľ. V nedeľu si v Kulpíne pripomenieme 200-ročnicu pravoslávneho chrámu a v petrovskom evanjelickom kostole predpoludním usporiadajú Kralické služby Božie, kým večierok bude ekumenický a venovaný bude začiatku školského roka. Zajtra v Starej Pazove bude 30. celocirkevné stretnutie našej evanjelickej mládeže.
 
foto
 
V petrovskom kostole sa v nedeľu 15. septembra o 9:30 usporiadajú Kralické služby Božie s Večerou Pánovou. Venované budú spomienke na Tranoscius a starému Liturgickému poriadku. Cirkevná správa preto pozýva aj najstarších členov cirkevného zboru a pre tých, ktorí nemôžu prísť pešo, od 8:30h bude zabezpečená preprava autom. Treba sa len predbežne ohlásiť u niektorého člena cirkevnej správy alebo u kantora. Pre najstarších členov cirkvi bude po službách Božích prichystané aj malé občerstvenie a káva na novej fare. So sebou si treba vziať Tranoscius. Evanjelický Spevník sa nebude používať.
 
foto
 
V Kulpíne, v Muzeálnom komplexe, v nedeľu 15. septembra o 17.00 bude slávnosť pri príležitosti 200-ročnice pravoslávneho chrámu Vaznesenja Gospodnjeg. V rámci tohto významného jubilea sa začnú aj Dni metropolita Stefana Stratimirovića, o ktorom bude premietnutý dokumentárny film a ktorému v takzvanej aleji velikánov odhalia bustu.
 
foto
 
O bohatých dejinách kulpínskeho pravoslávneho kostola viac tu:
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články