Storočná Jednota

Storočná Jednota
 
Šídski Slováci si v tomto roku pripomínajú významné výročie - 100 rokov pôsobenia Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Jednota. Oslavy, ktoré sa začali ešte v apríli, vyvrcholili dnešnou slávnostnou schôdzou Zhromaždenia spolku Jednota. Pri tejto príležitosti usporiadali výstavu exponátov o storočnej činnosti spolku a premietli dokumentárny film "SKUS Jednota Šíd 1913 - 2013". V dnešný deň sa v Šíde konali aj misijné slávnosti sriemskeho seniorátu s posviackou okien na renovovanom kostole.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Slávnostnú evanjelickú liturgiu slúžil biskup SAEVC Samuel Vrbovský a kázňou poslúžil Ján Vinkovič, farár boľovský a senior sriemsky. Na službách Božích sa podieľali aj farári Sriemskeho seniorátu: Ján Vida farár v Erdevíku, Igor Feldy, farár staropazovský a domáca pani farárka Olina Kolárová. Po posviacke okien, stuhu na nich symbolicky prestrihol poradca slovenského veľvyslanca v Belehrade Jozef Sabo.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Oslava pokračovala v Slovenskom dome, kde bol premietnutý dokumentárny film o storočnici spolku Jednota autora Stanislava Stupavského.
 
Katarína Pucovská
Foto: Radio Šid

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články