Spev srdca v Nadlaku

Spev srdca v Nadlaku
 
Deň sa s nocou minul a slnko zastrel mesiac. Jej milý odišiel v diaľavu nížiny. Ona mu mávala túžbou a snom, čo votkala do piesne. On žiaľ na nádej menil, že cesty ich spolu opäť zvedú a spieval hlasom slávika. Tá pieseň dodnes v oboch znie. Prekračuje hory a prelieta moria, aby sťa láska večná zložila krídla na rodnej zemi...Tri dni sa spievalo, tri noci húdlo o témach odvekých, čo trápia človeka, čo tešia ho i veselia. Krátke dni a dlhé noci zvonili slovenskou ľudovou piesňou... v Nadlaku. Veď Cez Nadlak je... spieva sa aj v rovnomennej piesni.
 
foto
 
V kategórii 13 – 18 rokov zvíťazila Andrea Lačoková z Báčskeho Petrovca
 
Cez Nadlak vedie životná cesta slovenskej ľudovej piesne už 15 rokov. Festival, ktorý organizuje Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku (DZSČR) však vytýčil životnú cestu už aj nejednému spevákovi či speváčke. Prehliadka sólistov ľudovej piesne so svojím medzinárodným charakterom otvára bránu k sebavedomiu talentovaných mladých umelcov z niekoľkých krajín. Plní cieľ zachovávať a rozvíjať národnú identitu a kultúru Slovákov na Dolnej zemi.
 
foto
 
Aradská oblasť DZSČR prehliadku organizuje od roku 1999. Jej renomé potvrdzuje aj priazeň vzácnych hostí. Tento ročník poctili svojou návštevou okrem iných aj predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík a v slovenskom kroji si obdiv vyslúžila aj podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková.
 
foto
 
Podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková
 
Interpreti v typickom regionálnom kroji prinášajú divákom piesne z oblastí, odkiaľ pochádzajú. Súťažná prehliadka si udržiava štandardne vysokú kvalitu. Počas dvoch súťažných večerov sa na pódiu tamojšieho kultúrneho domu vystriedalo v troch vekových kategóriách 32 spevákov z Rumunska, Srbska, Maďarska a Chorvátska. Sólisti odbornej porote predviedli jednu rýchlu a jednu pomalú pieseň.
 
Porota hodnotila čistotu intonácie, dikciu, adaptáciu interpretácie hudobného materiálu v súlade s odkazom textu, náročnosť vybranej piesne, celkový umelecký výkon, mimiku a gestiku i hlasovú techniku. V kategórii 6 – 12 rokov zvíťazila Laura Špeková z chorvátskeho Jelisavca, striebro si vyspieval Zlatko Klinovsky zo Selenče a bronz Nadlačanka Fatou Diarra.
 
foto
 
Vavríny víťazstva v kategórii 13 – 18 rokov si vyslúžila Andrea Lačoková z Báčskeho Petrovca. Petrovský úspech druhým miestom potvrdila Ľudmila Ragová a tretiu priečku obsadila Kovačičanka Anita Petráková.
 
foto
 
foto
 
V kategórii sólistov nad 18 rokov najlepšie obstála domáca speváčka Mária Krajčíková Bontea. Porota udelila druhú cenu Petrovčanke Jarmile Kolárovej a tretiu cenu Renate Lovasovej z Hložian.
 
foto
 
foto
 
foto
 
V kategórii sólistov nad 18 rokov zvíťazila Mária Krajčíková Bontea
 
Obdiv si zaslúžil bravúrny výkon Ľudového orchestra Sálašan pod vedením Jozefa Vladimíra Zifčáka, ktorý okrem toho, že doprevádzal sólistov ukázal aj široký repertoár v nedeľnom galaprograme. Dvaja primáši Juraj Stieranka a Michal Oťapka viedli niekoľko huslí, violu, kontrabas, cimbal, klarinet i flautu. V záverečnom programe vystúpil aj folklórny súbor Podpoľanec z Detvy.
 
Spestrením prehliadky bolo aj sprievodné podujatie v podobe projekcie filmu Tanec medzi črepinami v réžii Mareka Ťapáka, ktorý dokumentuje svojbytnosť Slovákov v ľudovej piesni na pozadí krás slovenskej prírody. Priazeň si našla aj prezentácia hudobnej trilógie Sensul vieții / Zmysel života spojená s otvorenou debatou so skladateľom Iliem Stepanom.
 
Čaro piesne a charizma muzikálneho talentu dotkla sa hostí z mnohých krajín. Stačilo jedno – nechať sa unášať emóciou v notách, čo vybrnkali dovedna struny a ľudský hlas.
 
Monika Necpálová
foto: Andrej Meleg

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články