Divadelný vavrín v Starej Pazove

Divadelný vavrín v Starej Pazove
 
V Starej Pazove prebieha 44. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín. Prehliadka naberá na dynamike a diváci mali možnosť pozrieť si zatiaľ päť predstavení. Dnes sú na programe dve predstavenia, predstavia sa ochotníci z Báčskej Palanky a Pivnice. Víťaz Prehliadky, - podľa zhodnotenia odbornej poroty, - bude prezentovať tvorbu vojvodinských divadelníkov na Scénickej žatve v Martine v roku 2014. Počas štyroch doterajších večerí diváci nateraz mali možnosť prejsť rôznymi dobami, v rozličných divadelných žánroch. Po slávnostnom otvorení, v piatok 04.10.2013 obecenstvu sa predstavil najprv domáci súbor, Slovenské divadlo VHV, s pohybovým predstavením Babylon.
 
foto
 
Mnohými oceneniami už ovenčené predstavenie autorov Miroslava Kožíka a Miroslava Baka oslovilo aj obecenstvo na Divadelnom vavríne. Ľahkým humorom a reálnou tematikou si v sobotu cestu k divákom hľadali Novosadčania zo Slovenského kultúrneho centra P. J. Šafárika s predstavením Láska, alebo niečo iné Jána Hrubíka a v réžii Rastislava Zorňana.
 
foto
 
V nedeľu vystúpili dva súbory – najprv sa predstavil mladý petrovský súbor Divadla VHV s predstavením Negativisti Romana Olekšáka, v réžii Ivana Hansmana Jesenského.
 
foto
 
Potom Selenčania zahrali Krpčeky svätého Floriána Ladislava Nádašiho - Jégého v réžii Rastislava Rybárskeho.
 
foto
 
Laliťania sa spoločne vzchopili režijnej úlohy a na Prehliadku prišli zastrešení pod Ochotnícke divadlo Michala Benku-Uču s veselohoru Tango miliardo Jána Hrubíka.
 
foto
 
Treba povedať, že tohtoročný Divadelný vavrín má zaujímavé i sprievodné podujatia. Zatiaľ organizovali Divadelné dielne Miroslava Benku, workshopy určené hlavne divadelným ochotníkom, Kino Vavrín, v rámci ktorého premietli film Tisícročná včela a Dokument VHV.
 
foto
 
Počas celého Vavrínu je divákom sprístupnená dokumentárna výstava plagátov 110 rokov staropazovského divadelníctva a vo štvrtok predstavia aj knihu Spomienky, v ktorej sú zhrnuté texty Jána Dorču, známeho kultúrneho pracovníka, novinára, herca, ... Na záver prehliadky nás ešte čaká performancia Chiemi Fukumori, choreografky súčasného umenia z Japonska.
 
foto
 
Po každom predstavení sa organizujú posedenia odbornej poroty s divadelným súborom
 
Zajtrajšok bude patriť Padinčanom a Erdevíčanom a vo štvrtok na svoje prídu aj divadelníci z Kysáča. Piatok sa divákom predstavia ochotníci z Vojlovice a Kulpína a v sobotu, súťažiacu časť uzatvoria Pazovčania a Kovačičania. Odborná porota toho roku pracuje v zložení Miroslav Benka, režisér a herec, scenárista, významný umelec, predseda poroty a členky Monika Necpálova, herečka a divadelná umelkyňa zo Slovenskej republiky a Aleksandra Pleskonjić Ilić herečka Srbského národného divadla v Novom Sade.
 
Po udelení cien a vyhlásení tých najlepších v nedeľu, na počesť odmenených vystúpi Slovenské vojvodinské divadlo s predstavením Helverova noc.
 
Miruška Kočišová
Foto: Vladimír Lepšanović

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články