Monika, Mechúrik Koščúrik a Smelý Zajko

Monika, Mechúrik Koščúrik a Smelý Zajko
 
Monika Necpálová zo Slovenska, ale aj z Prahy, – keďže je Slovenkou pôsobiacou v českej metropole, už druhý týždeň spolu s deťmi v našich základných školách a predškolských ustanovizniach hrá interaktívne bábkové predstavenia. Navštívila Kysáč, Pivnicu, Selenču, Hložany, Kulpín, Báčsky Petrovec, Padinu a Kovačicu. Po absolvovaní tohto náročného programu s potešením uzavrela, že sa jej darilo nadviazať kontakt s deťmi, ktoré sa s interaktívnym divadlom takmer nestretli, a vo všetkých prostrediach sa malé publikum aktívne zapájalo do predstavenia. A čo hovoria deti o takomto divadle? Tie sa s tetuškou herečkou dokázali 45 minút dobre baviť a potom sa opýtali: kedy sa už začne divadlo?
 
foto
 
Aj tak napríklad reagovali deti, najmä tie v škôlke, kde sa predstavenie hralo v učebniach a hravým spôsobom. Pre tých najmenších, na motívy rozprávky Pavla Dobšinského Mechúrik Koščúrik, Monika deň čo deň, a každý deň trochu ináč, hrala predstavenie plné pesničiek o zvieratkách. Monika -cestovateľka putovala spoločne s Mechúrikom Koščúrikom a deťmi svetom a stretávala zvieratká. Deti sa zároveň učili, akou rečou zvieratká hovoria, ako sa pohybujú a aké sú ich vlastnosti. Najkrajším poznatkom však bolo, že s „kamarátmi ďalej zájdeš“.
 
foto
 
Predstavenie Mechúrik Koščúrik je koncipované ako interaktívny príbeh, do ktorého sú po celý čas zapojené všetky deti. Deti sa tak stávajú priamymi účastníkmi deja – hercami, a stvárňujú individuálne alebo kolektívne jednotlivé postavičky v príbehu.
 
foto
 
Pre žiakov základných škôl, mladá slovenská herečka hrala trochu náročnejšie predstavenie. Na motívy rozprávky J. C. Hronského s pesničkami a veľkými divadelnými bábkami si s deťmi zahrala detektívku o Smelom Zajkovi. Spoločne zrekonštruovali príbeh Zajkovho putovania a spoločne, dobrodružne precestovali kus sveta.
 
foto
 
Divadlo Thalia Teatro spod Pustého hradu, ktorého členkou je Monika Necpálová, divadelné predstavenia spája s kreatívnymi divadelnými, literárnymi, výtvarníckymi či bábkarskými workshopmi a usiluje sa o interaktívne zapojenie publika počas predstavení. Vo svojich predstaveniach sa snaží napĺňať aj vzdelávací zmysel divadla.
 
Okrem vlastných hereckých výkonov, ktoré denne, po každom predstavení dôkladne analyzuje, Monika Necpálová v týchto dňoch hodnotí aj herecké výkony našich ochotníkov. Je členkou odbornej poroty na prehliadke Divadelný vavrín 2013 v Starej Pazove.
 
Katarína Pucovská
Foto Andrej Meleg

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články