Tília na XI. Horehronských slávnostiach zborového spevu

Tília na XI. Horehronských slávnostiach zborového spevu
 
V Brezne sa počas minulého víkendu konali XI. Horehronské slávnosti zborového spevu – festival speváckych zborov s medzinárodnou účasťou. Prvý festivalový chrámový koncert sa konal 4. októbra v rímskokatolíckom kostole sv. Don Bosca v Brezne – Mazorníkove a v spoločenskej sále hotela Ďumbier bol druhý festivalový koncert za účasti miešaného speváckeho zboru Gloria deo z Bytče, miešaného speváckeho zboru Tília Stará Pazova a Speváckeho zboru mesta Brezna.
 
foto
 
Spoločná fotografia účinkujúcich druhého festivalového koncertu (Foto: Daniel Rakyta)
 
Vyvrcholením slávnosti bol tretí festivalový koncert v mestskom dome kultúry (5. októbra), kde účinkovali zbory z Bytče a Starej Pazovej. Zbor zo Srbska účinkoval aj v nedeľných Službách Božích v evanjelickom a.v. kostole v Slovenskej Ľupči. Tento kolektív pôsobí pri Slovenskom kultúrno-umeleckom spolku a evanjelickej a.v. cirkvi v Starej Pazovej a vo svojom repertoári má diela od renesančných po súčasných skladateľov, úpravy slovenských, srbských, ruských a iných ľudových piesni a cirkevnú zborovú tvorbu.
 
foto
 
Miešaný spevácky zbor Tília vystúpil v Mestskom dome kultúry v Brezne na záver XI. Horehronských slávnosti zborového spevu
 
Organizátormi festivalu speváckych zborov boli Mesto Brezno, občianske združenie SZMB, mestské kultúrne stredisko a Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne pod záštitou primátora mesta Brezna Ing. Jaroslava Demiana. Podujatie sa konalo s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry SR.
 
foto
 
Horehronské slávnosti zborového spevu ako nesúťažná prehliadka domácich a zahraničných kolektívov vznikli v roku 1994 na podnet organizačného a umeleckého vedúceho Speváckeho zboru mesta Brezna a doteraz sa ich zúčastnili desiatky slovenských vokálnych telies i zahraničné zbory z Maďarska, Poľska, Rumunska, Francúzska, Talianska, bývalej Juhoslávie, Srbska a Českej republiky.
 
foto
 
Prvá strana regionálnych novin MY HOREHRONIE z 8.10.2013. Na fotografii je Miešaný spevácky zbor TÍLIA Stará Pazova, Srbsko - Vojvodina.
 
 
Text, foto a video: Daniel Rakyta

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články