O špaldovom chlebe TREBA vedieť

O špaldovom chlebe TREBA vedieť
 
Včera 16. októbra sme si pripomenuli Medzinárodný deň chleba. Chlieb je zaiste jednou z najstarších potravín, ktorú si vedeli pripraviť ešte v prvotnopospolnej spoločnosti. V Srbsku je tradícia jeho konzumu zvlášť zachovaná a omnoho viac sa aj používa než v ostatných európskych krajinách. Podľa štatistických údajov ročne u nás jeden obyvateľ spotrebuje až 107 kilogramov chleba. Slováci podľa štatistík konzumujú chlieb a pečivo tiež vo veľkom, čo je však podstatne menej než v Srbsku. Každý za rok zje 38,7 kilogramu chleba. Ak však obľubujeme chlieb, nejedzme biely a ak máme možnosť si zadovážiť, skúsme špaldový.
 
foto
 
V minulosti sa „masťový“ chlieb robil z domáceho čierneho chleba
 
Recepty na prípravu špaldového chleba možno nájsť TU:
 
Podľa štatistiky v Srbsku teda spotrebúvame nadmerné množstvá chleba. To, nad čím sa však ešte viac treba ustarostiť, je údaj, podľa ktorého až 70 percent občanov si najradšej zvolí biely peceň. Z druhej strany predsa trochu posmeľuje ďalší údaj, že sa každoročne zvyšuje počet konzumentov integrálnych druhov ako aj domáceho chleba. V západných krajinách a tiež aj na Slovensku je už v ponuke takzvaný špaldový chlieb. O ňom v Srbsku málo vieme aj keď si plným právom zasluhuje, aby sa o ňom hovorilo.
 
Tuná možno nájsť aj recepty na prípravu rôznych druhov špaldového pečiva: http://dobruchut.azet.sk/recept/4497/spaldovy-chlieb
 
Špalda, latinsky Triticum spelta, v srbskej literatúre ju uvádzajú pod názvami dinkl (v nemčine dinkel) alebo aj krupnik, Slovinci ju menujú pira.
 
Ide o jeden z najstarších známych druhov pšenice, ktorý sa spomína ešte v Starej zmluve. Čoraz častejšie ju – podmienečne povedané – „objavuje“ aj najnovšia odborná literatúra a na základe najnovších vedeckých poznatkov, špalda by mala byť obilninou budúcnosti. Je totiž pre človeka najprospešnejšia a najzdravšia. V porovnaní s inými obilninami omnoho viac je prospešná ľudskému zdraviu, okrem iného aj vďaka vysokému obsahu a širokému spektru živín.
 
V posledných rokoch čím ďalej, tým viac stúpa povedomie o tomto prastarom predchodcovi pšenice. Neuveriteľne výživná obilnina s orieškovou príchuťou je perfektnou náhradou za pšenicu. Výrobky zo špaldy sú podľa mnohých ešte chutnejšie, ako tie zo pšenice, či iných obilnín. Je to staroveká obilnina, zmienky o ktorej sa objavujú v čase 7 tisíc rokov pred novým letopočtom.
 
Zo špaldovej múky môžeme pripravovať všetky pokrmy, ktoré pripravujeme z múky pšeničnej. Môžeme z nej piecť koláče, či zákusky, pripravovať domáce cestoviny, palacinky, či knedle, piecť chlieb.
 
foto
 
V Medzinárodný deň chleba a potravín Spolok kysáčskych žien na Limánskom trhu v Novom Sade usporiadal verejnú prezentáciu prípravy pampúchov a „keksov na železe“
 
Vyšľachtením vysokoúrodných pšeničných odrôd, špalda takmer vymyzla a udržiavaná bola iba v bankách génov po celom svete. Znova bola objavená v sedemdesiatych rokoch minulého storočia budením ekologického povedomia obyvateľstva a nevyhnutnosti spotreby zdravotne bezpečných potravín. Najďalej na tom poli dospeli Švajčiari, Nemci a Rakúšania.
 
Zo špaldového zrna možno získať integrálnu alebo bielu múku. Chlieb z integrálnej má veľmi peknú hnedú farbu, kým chlieb z bielej špaldovej múky sa podobá obyčajnému chlebu. Chlieb z integrálnej múky si zachováva čerstvosť aj celý týždeň a technológia jeho prípravy je identická ako tá z obyčajnej múky.
 
Treba povedať tiež i to, že niektoré osoby alergické na obylninový glutén môžu používať špaldový chlieb, keďže on obsahuje druh gluténu, ktorý zriedkavejšie vyvoláva alergickú reakciu.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články