Zorničkové šachové kráľovstvo

Zorničkové šachové kráľovstvo
 
V dnešný deň 19. októbra 1944 v Báčskom Petrovci vyšlo prvé číslo Hlasu ľudu. Náš týždenník oslavuje 69. narodeniny. Zablahoželať mu teda treba, nech ešte aspoň toľko naslúcha hlasu ľudu a zostane hlasom ľudu. Naša detská časopisecká produkcia je ešte staršia. Ešte v roku 1925 Zornička začala vychádzať v Starej Pazove. Po dvoch rokoch však zanikla. Predchodcom dnešnej Zorničky je Naše slniečko. Prvé číslo Nášho slniečka datuje z roku 1939. Po vojne časopis vychádzal pod názvom „Časopis pre školskú mládež Matice slovenskej vo FĽR Juhoslávii“, potom ho premenúvajú na Našich pionierov, neskôr titulok krátia na Pionieri a roku 1990 názov menia na Zorničku. Táto dnešná Zornička, s cieľom priblížiť sa malým čitateľom, už 7 rokov organizuje šachový turnaj Zornička open.
 
foto
 
Účastníci tohtoročného šachového turnaja (Foto Andrej Meleg)
 
foto
 
Účastníci turnaja Zornička open z Báčskopetrovskej obce (Foto Andrej Meleg)
 
Zorničkové šachové kráľovstvo, ktoré mení lokalitu a v tomto roku sa presťahovalo do Banátu, navštívili aj Monika Necpálová a Andrej Meleg, ktorí perom a fotografickým aparátom zvečnili aj tohtoročné zorničkové hody.
 
Katarína Pucovská
 
Monika Necpálová
 
Zorničkové šachové kráľovstvo
 
Na šachovnici stojí vojsko – pešiaci v pozore, jazdci vždy pripravení vyraziť napred, strelci s odvahou leva. Noblesa dámy je dôvodom, čo hýbe dvoma národmi v bielych a čiernych uniformách. Kráľ vydáva príkazy, no za každým jeho úspechom stojí dáma a tú si treba chrániť.
 
foto
 
Foto Andrej Meleg
 
Najlepšími obrancami sú napodiv už školáci. Niekoľkoročná prax v službách šachového kráľa im prináša ovocie. Na kráľovskom dvore, ktorým je šachovnica, sa žiaci vedia veľmi dobre zabaviť. Nie nadarmo sa hovorí, že šach je kráľovská hra. Slovo šach pochádza z perzštiny a znamená kráľ. Každý, kto sa rozhodne zmerať si sily v šachu, rozvíja si strategické myslenie, logiku a pamäť.
 
foto
 
Všetka česť preto Slovenskému vydavateľskému centru z Báčskeho Petrovca - organizátorovi šachové turnaja Zornička open. Siedmy ročník šachového turnaja sa konal 5. októbra na Základnej škole maršala Tita v Padine.
 
foto
 
Stovka mladších i starších žiakov z Báčskeho Petrovca, Kulpína, Starej Pazovy, Hložian, Jánošíka, Silbaša, Aradáča, Kovačice, Padiny a Nového Sadu súťažila v dvoch kategóriách. Švajčiarskym systémom. Hodinky tikali celý deň nad šachovnicou a napokon určili dvoch víťazov. Z kategórie mladších žiakov si prvenstvo vybojoval Maksim Teslić. Druhá sa umiestnila Rahel Balážová a tesne za nimi Aleksej Bartoš. V kategórii starších žiakov po napínavých súbojoch uveďme, že najlepším šachistom je Vladimír Kriška, so cťou na druhom mieste Rastislav Širka a bronz získal Tony Hric. Na hru dozerali rozhodcovia Stanislava Nedeljković – ako hlavný rozhodca a pomohli jej Ondrej Chlpka a Radoslav Kolarski, učitelia z Hložian a Kulpína.
 
foto
 
Víťazi z oboch kategórií sa stretli v zorničkárskych tričkách v boji o majstrovský titul. V telocvični základnej školy sa rozprestrela obrovská plachtová šachovnica. Biele a čierne políčka razom obsadili živé figúrky – samotní žiaci. O kvalite a ume aktérov svedčí, že záverečný súboj nemal konca kraja. Napokon predsa len zaznelo „šach-mat“. Víťazstvo si odniesol Vladimír Kriška z Hložian.
 
foto
 
Obaja finalisti si zaslúžili nádherné vysokánske vyrezávané drevené šachové figúrky z dielne pána majstra Martina Klátika z Nového Sadu. Náruč plnú kníh od Slovenského vydavateľského centra mali okrem nich aj ostatní výborní súťažiaci.
 
foto
 
Myslenie si vyžaduje veľa energie. Na to sa nedá zabudnúť. Preto... najsladšou odmenou bola obrovská torta. Na dôkaz, že chutila vynikajúco, dodajme, že kým sme prišli, bola fuč a nášmu objektívu sa podarilo zachytiť jeden z posledných kúskov tesne pred tým, ako posilnil hladné bruško. Síl bolo treba, pretože z Padiny sa žiaci presunuli do Kovačice, aby sa vyšantili v bazéne v Relax centre. Nuž, bodaj by takých hier, čo spájajú všetky figúrky do kamarátskych zväzkov bolo čo najviac!

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články