Futbal, tolerancia, priateľstvá, spolupráca

Futbal, tolerancia, priateľstvá, spolupráca
 
Akčné týždne FARE 2013 – Budťe aj Vy „ľudia futbalu“ a šírte myšlienku tolerancie! Tohtoročné Akčné týždne Futbalom proti rasizmu sa v Európe konajú v dňoch 15. až 29. októbra 2013. Ako každý rok tak aj tentokrát organizuje ich sieť Football Against Racism in Europe (FARE). Cieľom FARE je bojovať proti rasizmu, homofóbii a iným formám diskriminácie vo futbale a osláviť lásku k tomuto športu, ktorú zdieľame bez ohľadu na náš pôvod, farbu pleti, jazyk, či náboženskú vieru. Červenú kartu tomuto negatívnemu javu udelili aj žiaci Základnej školy 15.októbra M.Tita z Pivnice, ktorí sa predstavili na turnaji malého futbalu proti rasizmu.
 
foto
 
Do Akčných týždňov FARE sa zapájajú iniciatívy, občianske združenia, fankluby a iné subjekty v rámci celej Európy, ktorým nie sú ľahostajné uvedené témy, ktoré sa za týmto účelom mohli uchádzať o grant na zorganizovanie športového podujatia, fanúšikovskej choreografie, či inej obdobnej aktivity. Tieto týždne nám dovoľujú ukázať širokej verejnosti, že sa vieme pre dobro veci spojiť a prezentovať jednotný postoj. V roku 2012 sa do Akčných týždňov zapojili subjekty zo 44 krajín.
 
Tentoraz udelili tomuto negatívnemu fenoménu červenú kartu aj žiaci Základnej školy 15.októbra M.Tita z Pivnice, ktorí sa predstavili na turnaji malého futbalu proti rasizmu. Súťažnú premiéru majú za sebou. V rámci celoeurópskej iniciatívy Akčné týždne FARE sa turnaja zúčastnili žiaci vyšších ročníkov v počte 140 a piati učitelia ktorí koordinovali akciu. Okrem futbalu sa uskutočnili aj súťaže s loptou cez prekážky, v kopaní penált, ktoré kopali aj rodičia. Divákmi boli všetci žiaci školy, 262 detí, profesori a rodičia.
 
Škola sa zapojila do celoeurópskeho projektu, ako prvá slovenská škola vo Vojvodine a jedna zo siedmich organizácii zo Srbska.. Projekt napísala Asociácia pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina (AERD Padina). Poďakovanie patrí profesorom Jankovi Brňovi profesorovi telesnej výchovy a Patrikovi Malinovi profesorovi informatiky za realizáciu projektu.
 
foto
 
Z AERD Padina informujú i o ďalšej aktivite na rozvíjaní priateľstva realizovanej v tomto mesiaci. Na ich pozvanie začiatkom októbra zástupcovia Mikroregiónu z Českej republiky navštívili Padinu a Kovačicu. Ide o dhoročnú spolupráca medzi Mikroregiónom Povodie Stonávky a AERD Padina, ktorá má za cieľ rozvíjať medzi obyvateľmi spoluprácu, priateľstvá, návštevy podujatí, písanie projektov...
 
foto
 
Spoločná fotografia pred odchodom do Česka
 
Zástupcovia dediny Řeka navštívili Srsko po prvý raz. Vzhliadli tu možnosti spolupráce a nadviazali kontakty medzi organizáciami, čo sa bude môcť využívať v ďalších spoločných projektoch do konca roku 2014. Delegáciu tvorili zástupcovia lokálnej televízie, požiarníkov, poľovníkov a MS Řeka na čele s predsedom Tomášom Tomeczekom. Pre hostí bol pripravený bohatý program s cieľom predstaviť Kovačicu a Padinu, jej obyvateľov, zvyky, úspechy.
 
Daniela Ďurašová, AERD Padina

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články