Čo dobré nám priniesol belehradský knižný veľtrh

Čo dobré nám priniesol belehradský knižný veľtrh
 
Na 58. Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Belehrade, ktorý zajtra končí, Slovenské vydavateľské centrum (SVC) v rámci oficiálneho programu predstavilo svoju najnovšiu knižnú produkciu s osobitným dôrazom na srbské preklady dvoch kníh Kafka & Kafka Milana Richtera a Kafa sa Bahom, čaj sa Šopenom Etely Farkašovej. Na veľtrhu sa zúčastnil i predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik, ktorý odovzdal členské kartičky SSS novým členom tohto združenia zo Srbska a podpísal dohodu o spolupráci so Združením spisovateľov Srbska. Na pokrajinskom stánku bolo prezentované doplnené vydanie knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. 
 
foto
 
Ileana Ursuová, Milan Richter a Zdenka Valentová – Belićová (Foto Andrej Meleg)
 
V rámci osobitného programu v stredu bola prezentovaná najnovšia produkcia SVC z Báčskeho Petrovca, o čom hovoril jeho riaditeľ Vladimír Valentík. Za prítomnosti autora bola predstavená kniha dvoch drám Kafka & Kafka známeho slovenského básnika, dramatika a prekladateľa Milana Richtera (nar. 1948) ktorú zo slovenčiny do srbčiny preložila Zdenka Valentová Belićová.
 
foto
 
V edícii Bratislava SVC v tomto roku vyšli dve knihy: Kafka & Kafka Milana Richtera a Kafa sa Bahom, čaj sa Šopenom slovenskej prozaičky, esejistky a filozofky Etely Farkašovej, ktorá v týchto dňoch oslavuje svoje sedemdesiatiny (nar.5. otóbra 1943). Obe knihy vyšli tesne pred belehradským knižným veľtrhom, kde boli prvýkrát prezentované. Knihu Káva s Bachom čaj so Chopinom do srbčiny preložil Samuel Boldocký. Ide o osem rôznorodých poviedok, ľudských príbehov napísaných pokojným, hĺbavým štýlom, ktoré sa príjemne čítajú.
 
foto
 
SVC na belehradskom veľtrhu predstavilo i básnickú zbierku Ileany Ursuovej (nar. 1954) Rybím jazykom. Táto kniha vyšla v edícii Mosty, v ktorej sa vydávajú diela národov a národnostných menšín Srbska a diela autorov zo Slovenska. Výber z básnickej tvorby známej rumunskej vojvodinskej poetky urobila a knihu preložila Dagmar Mária Anoca.
 
Návštevníci veľtrhu mali možnosť obzrieť si i ďalšie publikácie nášho slovenského vydavateľstva. Medzi tie najnovšie patria knihy dvoch Pazovčanov. Cestopisné reportáže Miroslava Demáka Magnólia z diamantovej hory vyšli v edícii Spectator a zbierka krátkych poviedok Martina Prebudilu Príbehy z čiernej skrinky v edícii Živý prúd.
 
foto
 
Pätnásť reportáží nášho známeho básnika a prozaika Miroslava Demáka (nar. 1948), uverejnených v Hlase ľudu, Ľudovom kalendári a v Pazovskom kalendári, do knihy zhrnul Oto Filip
 
foto
 
Osemnásť postmoderných jednominútových príbehov a agentúrnych správ a jedna jednoaktovka sú už uschované do „čiernej skrinky“ Martina Prebudilu (nar. 1960)
 
Na Belehradskom veľtrhu, na stánku Pokrajinského sekretariátu pre kultúru a verejné informovanie a Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie bola predstavená monografia Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, ktorú vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.
 
foto
 
O doplnenom vydaní knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry hovorili zostavovateľky Milina Sklabinská a Katarína Mosnáková (Foto: Ján Špringeľ)
 
Predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik svoju návštevu Srbska využil aj na stretnutie s našimi spisovateľmi. Vo štvrtok 24. októbra 2013 v priestoroch NRSNM v Novom Sade udelil členské karty SSS novým členom tohto združenia zo Srbska: Ladislavovi Čánimu, Adamovi Svetlíkovi, Martinovi Prebudilovi, Vladimírovi Valentíkovi a Kataríne Hricovej.
 
foto
 
Ladislavov Čáni, Vladimír Valentík, Miroslav Bielik, Martin Prebudila a Adam Svetlík (Foto Andrej Meleg)
 
V Belehrade sa Miroslav Bielik stretol i so srbskými spisovateľmi. V piatok 25. októbra 2013 v Združení spisovateľov Srbska podpísal memorandum o spolupráci s predsedom tohto združenia Radomirom Anićom.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 a 2013-11-02 19:01
To bolo skelé,
to naš dejiny ešte nepoznali...
Ako keď sa dvaja po tŕni domov vracali...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články