Kožíkov vavrínový Babylon v SVD

Kožíkov vavrínový Babylon v SVD
 
Staropazovčania zajtra o 20:00 hosťujú v SVD v Báčskom Petrovci s predstavením Babylon. Ide o autorský projekt Miroslava Kožíka, ktorý v tomto roku zožal vavríny nielen na našom slovenskom ochotníckom Divadelnom vavríne, ale aj na Republikovej súťaži ochotníckych divadiel Srbska v Kule a na Festivale festivalov divadelných ochotníkov v Trebinji v Bosne a Hercegovine. Tam Staropazovčania zvíťazili v konkurencii súborov zo Srbska, BaH a Čiernej Hory. Babylon sa tak stal najlepším ochotníckym divadelným predstavením v celom regióne. Najnovšie, v sobotu, mu udelili i prvú cenu na Medzinárodnom festivale novej divadelnej formy v Smederevskej Palanke.
 
 
Miroslav Kožík v Smederevskej Palanke získal cenu za najkompletnejšie autorské dielo, vizuálny dizajn a scénografiu. Miroslava Baka na tomto festivale odmenili cenou za najlepšiu hudbu a v ten istý deň M. Bako získal najvyššie ocenenie za hudbu i na Medzinárodnom festivale Repasaž v Ube. Ide o choreodrámu, v ktorej babylonská veža, ako odveký symbol zrodu civilizácie, vystríha na hrozby súčasnej doby, v ktorej sa budujú stále vyššie veže a medzi ľuďmi stavajú väčšie hranice. Podľa Biblie sa ľudia rozhodli postaviť mesto a vežu až do neba (babylonskú vežu) aby dokázali, že ich moc je podobná moci Božej. V Biblii sa babylonská veža stala preto synonymom bohorúhačstva a velikášstva. V Kožíkovom Babylone sa pohybom, hudbou a scénografiou chce bez slov vykríknuť do neba, že je zvrchovaná chvíľa zbúrať babylonskú vežu a začať stavať novú, prízemnú, priateľskú vežu, neodcudzovať sa navzájom ale sa približovať.
 
Predstavenie Babylon hrá Slovenské divadlo VHV, SKUS h. Janka Čmelíka zo Starej Pazovy.
Scenár a réžia Miroslav Kožík.
Autor hudby Miroslav Bako.
Hrajú: Milan Mutić, Andrea Stanišić, Sanja Ćirković, Dušan Cetina, Dušan Simić, Jelena Vučkovac, Dávid Forgáč, Zdenko Kožík a Miroslav Kožík.
Svetlo: Vladana Stepanović.
Kostýmy: Ivana Bako.
Trvanie predstavenia: 55 minút.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články