Siedma kulpínska busta patriarchovi SPC

Siedma kulpínska busta patriarchovi SPC
 
V Kulpíne v Muzeálnom komplexe, v rámci osláv 200-ročnice kulpínskeho pravoslávneho chrámu, dnes popoludní za prítomnosti členov rodiny Stratimirovićovej, ktorá zakladala terajší Kulpín a vybudovala kulpínsky pravoslávny kostol, usporiadali slávnostnú akadémiu venovanú patriarchovi Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) Georgijovi Brankovićovi. Patriarcha Branković stál v čele Srbskej pravoslávnej cirkvi 17 rokov. Po slávnostnej akadémii, v kulpínskom parku v Aleji významných osobností odhalili bustu patriarcha Brankovića, ktorý sa narodil v roku 1830 v Kulpíne.
 
foto
 
Bustu odhalili Vojin Stratimirović a Milan Mičić, námestník tajomníka pre kultúru APV
 
Potomok slávnej rodiny Stratimirovićovej Vojin Stratimirović pred odhalením busty sa krátko prihovoril a zdôraznil, že si vysoko váži snahu Kulpínčanov zachovať bohaté dedičstvo pre budúce pokolenia. Zmienil sa o viacstoročnom priateľstve medzi Slovákmi a Srbmi a prisľúbil, že sa v ich rodine aj do budúca bude pestovať ten priateľský duch.
 
foto
 
Pavel Zima, Vojin Stratimirović, Pavel Čáni, Milan Mičić, Ján Kišgeci, Đorđe Lazić Ťapša a Tatiana Mitićová
 
- V tomto roku odhaľujeme už tretiu bustu a po Pavlovi Jozefovi Šafárikovi a Stefanovi Stratimirovićovi za jeden rok sa Klubu Kulpínčanov podarilo realizovať aj tretí projekt, tretiu bustu venovanú Georgijovi Brankovićovi – zdôraznil predseda Klubu Kulpínčanov Pavel Zima.
 
foto
 
Bustu Georgija Brankovića vypracoval akademický maliar Đorđe Lazić Ťapša
 
O všetkých siedmych bustách v kulpínskej Aleji velikánov a o ich autoroch hovoril akademický maliar Pavel Čáni. Širšie sa zmienil o autorovi najnovšej busty zdôrazňujúc, že Đorđe Lazić Ťapša urobil pre Klub Kulpínčanov najprv bustu mitropolitu Stefana Stratimirovića, ktorá zdobí kulpínsky park už vyše mesiaca a teraz aj bustu patriarchu Georgija Brankovića.
 
foto
 
Chór ZŠ J.A.Komenského z Kulpína pod dirigentskou taktovkou Olivery Gabríniovej
 
Đorđe (neskôr Georgije) Branković získal základné vzdelanie v rodnom Kulpíne a ďalej sa venoval teológii. V cirkevnej hierarchii rýchlo postupoval a v roku 1890 bol zvolený za srbského patriarchu. Ako hlava cirkvi urobil veľmi veľa pre SPC ale aj pre spoločensko-politický život v krajine a významne pozdvihol školstvo a kultúru. V Sriemskych Karlovciach vybudoval najvýznamnejšie a architektonicky najkrajšie budovy. Ako patriarcha navštívil Kulpín v roku 1892 kedy i venoval kulpínskej Srbskej pravoslávnej škole 30 jutár pôdy a pričinil sa o založenie a vybudovanie srbskej dievčenskej školy. O patriarchovi Brankovićovi hovoril Dr. Goran Vasin.
 
foto
 
Medzi návštevníkmi chýbali predstavitelia cirkví
 
Námestník pokrajinského tajomníka pre kultúru a informovanie Milan Mičić preniesol pozdravy od premiéra Bojana Pajtića a aj do budúca prisľúbil pomoc na projekty, ktorými sa zachováva kultúrne dedičstvo.
 
foto
 
Organizátorom podujatia bol Klub Kulpínčanov. Busta bola zhotovená aj vďaka donátorom.
 
Katarína Pucovská
Foto: Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články