Litera tour /Ivan Štrpka a vydavateľstvo KK Bagala

Litera tour / Ivan Štrpka a vydavateľstvo KK Bagala
 
Katedra slavistiky Filologickej fakulty Belehradskej univerzity v spolupráci s Lektorátom slovenského jazyka a kultúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v Belehrade a Lektorátom slovenského jazyka a kultúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v Novom Sade srdečne pozývajú na stretnutie so slovenským spisovateľom Ivanom Štrpkom a vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom v rámci projektu Litera tour dňa 11. decembra 2013 o 16,00 v Knižnici Katedry slavistiky (prízemie vpravo), Filologická fakulta Belehradskej univerzity, Studentski trg 3, Belehrad. Moderátorkou stretnutia bude prof.PhDr. Marta Součková, PhD.
 
foto
 
Ivan Štrpka Foto http://slinska.blog.sme.sk
 
"Štrpka bol 15 rokov zakázaný. Niektoré jeho veci písané v 70-tych rokoch vyšli až po Nežnej revolúcii," povedal pre TASR Bagala.
 
Ivan Štrpka (1944), spolutvorca skupiny Osamelých bežcov v roku 1964 (s Ivanom Laučíkom a Petrom Repkom). Autor 15 básnických zbierok, esejista, románopisec, prekladateľ a dvorný textár Deža Ursinyho. Laureát Ceny Dominika Tatarku. Žijúca legenda slovenskej poézie. Do literatúry vstúpil zbierkou Krátke detstvo kopijníkov. Po kratšom pôsobení v literárnych redakciách (Kultúrny život, Mladá tvorba) a vo vydavateľstvách (Slovenský spisovateľ, Tatran) pracoval ako dramaturg pre deti a mládež v Slovenskej televízii. Pre svoje politické názory a postoje nesmel v 70. rokoch publikovať. V druhej polovici 80. rokov sa stal najprv šéfredaktorom Mladých rozletov, potom zástupcom šéfredaktora novovzniknutého Literárneho týždenníka a v rokoch 1990 - 1993 šéfredaktorom Kultúrneho života.
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články