Advent je aj o láske k blížnemu

Advent je aj o láske k blížnemu
 
Rytmus života sa zmenil. Z neho akoby sa už vytratila aj tá nie tak dávna poézia zasnežených zimných večierkov s lampášmi a slávnostným predvianočným očakávaním. Náhlime sa. Usilujeme sa zvládnuť nový tok života. Nie všetci sme však rovnako silí a niekto ten životný kolobeh predsa nezvláda. Advent je obdobím, v ktorom treba uvažovať aj nad nie vždy šťastným a niekedy aj krutým osudom. Zaspomínať treba, aby sa nestratilo to čo žije v spomienkach. Včera v druhú adventnú nedeľu si na tragickú udalosť spred dvoch rokov zaspomínala aj hŕstka prítomných v šídskom evanjelickom kostole. Osirelého Milana Ponigera a jeho náhradných rodičov, ako aj farárov zo Slovenska Vladimíra Ferenčíka a Vladimíra Pavlíka, ktorí priniesli pomoc malému Milanovi, privítala zborová farárka Olina Kolárová.
 
foto
 
Foto: Radio Šíd
 
Na službách Božích v šídskom kostole boli prítomní i Miroslav a Gabriela Melegovci so synom Lukom a päťročným Milanom Ponigerom. Malý Milan prežil v otcovom náručí pád zo šiesteho poschodia. Otec Pavel a matka Ilonka Ponigerovci samovražedný skok z okna malej hotelovej izby neprežili. Aj napriek tomu, že Pavel do dôchodku odišiel z vojenskej služby, bytovo nebol zabezpečený a s rodinou žil v izbe vojenského hotelu. Vojenská služba, vojna, kríza... zanechali príliš hlbokú stopu. Trojročného Milana pritúlil ujo Miroslav Meleg s manželkou Gabielou.
 
foto
 
Farári Vladimír Ferenčík a Vladimír Pavlík, z Liptovsko-oravského seniorátu zo Slovenska, sa o tragédii dopočuli a ihneď iniciovali širšiu zbierkovú akciu. Počas nej navštívili zbory na Slovensku, Chorvátsku a vo Vojvodine. Po včerajších bohoslužbách v Šíde, peňažnú zbierku odovzdali Milanovým poručníkom.
 
foto
 
Milan Poniger, Nataša Kolárová a Luka Meleg
 
Novinárka šídskeho rozhlasu Nataša Kolárová sa s bratrancami vyfotografovala a pod fotografiu napísala: „Dnešný deň mi skrášlil jeden päťročný chlapec, šťastný, veselý a zdravý. Pred dvomi rokmi prežil pád zo šiesteho poschodia. Milan Poniger, chlapec, ktorý je dôkazom toho, že je život čudo.“
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články