Miroslavovi Demákovi Cena Ivu Andrića

Miroslavovi Demákovi Cena Ivu Andrića
 
V piatok 17. januára o 13.00 h v Klube spisovateľov Srbska v Belehrade si Miroslav Demák prevezme Andrićovu cenu za poviedku Jedna smrť v Belehrade. Cenu, ktorá nesie meno Iva Andrića, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1961, každoročne udeľuje Združenie spisovateľov Republiky Srbsko jednému autorovi za poviedku napísanú v Srbsku.
 
foto
 
Foto: Ľudo Pomichal
 
Meno a najmä literárna a publicistická tvorba 65-ročného Miroslava Demáka, rodáka zo Starej Pazovy, ktorý žije a pôsobí na Slovensku, je dostatočne známa na to, aby si desaťročiami získal uznanie čitateľov (vrátane detských), ale aj historikov, zaoberajúcich sa slovenskou spoločensko-kultúrnou stopou na Dolnej zemi. V piatok 17. januára 2014 si Mira Demáka pozoruhodným spôsobom uctí aj kultúrna a spisovateľská odborná obec v Srbsku.
 

Komentárov  

0 #2 re: odročená besedaViera Benková 2014-01-17 11:05
Mám dobrý pocit, keď sa naši autori uplatnia aj v iných literatúrach, keď sa ich knihy prekladajú a keď získavajú ceny. Gratulujem kolegovi Mirkovi demákovi na tejto cene a prajem mu ešte veľa nových kníh a rokov tvorby...vbenková
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 odročená besedaMartin Prebudila 2014-01-16 02:30
Na zajtra zahlásená literárna beseda v miestnostiach Združenia spisovateľov Srbska v Belehrade so spisovateľom Miroslavom Demákom je odročená z objektívnych dôvodov. Pri tejto príležitosti si náš známy autor mal prevzať Andrićovu cenu za poviedku Jedna smrť v Belehrade, ktorá mu tiež bude udelená náhradne.
Ďakujeme za porozumenie.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články