Umelecký historik Vladimír Urbanček

Umelecký historik Vladimír Urbanček
 
Každý, bez výnimky, a bez ohľadu na to, či sa v maliarstve vyzná alebo nie, pred obrazmi Vladimíra Urbančeka zastane a zahľadí sa do namaľovaného príbehu. Lebo, každý jeho obraz akoby bol okienkom do našej minulosti. Každý obraz rozpráva a to so slovenským dolnozemským výtvarníckym výkričníkom, preto si ho nemožno nevšimnúť. O tom je aj kniha a o tom sa hovorilo aj na včerajšom príjemnom meninovom večierku. Prebiehal v matičnom ústredí v Báčskom Petrovci, kde prezentovali knihu zostavovateľa Jána Kišgeciho o výtvarnej tvorbe Petrovčana, ktorý takmer celý svoj životný vek strávil v Amerike a potom sa vrátil do rodiska. Kniha je rozprávkou o Urbančekových rozprávajúcich obrazoch ale aj o románovom, rozprávkovom životnom príbehu tohto jednoduchého človeka/Človeka a jeho manželky Ann.
 
foto
 
V mene Miestnej organizácie MS Báčsky Petrovec, ktorá bola organizátorom podujatia a Matice slovenskej v Srbsku (MSS), ktorá je vydavateľom knihy Petrovec Vladimíra Urbančeka, prítomných pozdravila predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová. „Jeho dielo je hlboko zakorenené v našom prostredí a hádam každým svojim obrazom hovorí o každom z nás, o nás, takých akí sme tu stáročiami, aj keď nám to niekedy nepadlo ľahko, predsa sme však skoro tri storočia tu prežili vo svojej slovenskosti “ – povedala Katarína Melegová-Melichová.
 
foto
 
foto
 
Pesničku Frajer moj, frajer moj úvodom zaspievala Andrea Lačoková
 
„V živote som vydal vyše 20 kníh, ale zdá sa mi, že je táto vari najkrajšia“ – poznamenal Ján Kišgeci, ktorý maliarovi najprv zablahoželal k meninám. „Vlado bol vždy usilovný chlapec, nevedel som či vie kresliť, ale som vedel, že vie nakresliť koňa. A kto na dedine vie nakresliť koňa, ten vie kresliť“ – takto si na detstvo a svojho rovesníka zaspomínal Dr. Kišgeci. Zmienil sa aj o svojich návštevách Urbančekovcom v zámorí a o maliarovi hovoril ako o svojom priateľovi, ktorému prenikol hlboko do duše a ktorému sa snažil pomôcť v zvládaní stále prítomnej a stupňujúcej sa nostalgii po domove.
 
foto
 
foto
 
Číže si šuhajko zaspievala Vladimíra Sabová za hudobného sprievodu Zdenka Makovníka
 
Vladimír Urbanček zvečnil na plátno mnohé fotografie a tak na určitý spôsob ukojil svoju túžbu po domove. Stal sa tak svojráznym umeleckým historikom, keďže je tematika na namaľovaných obrazoch zameraná na dedinu, na práce, kultúru, tradíciu... Preto sú jeho obrazy dokumentom doby. Zhodnotil Ján Kišgeci.
 
foto
 
foto
 
Preletela húska ale aj Bola som ja v tom Kulpíne zaspievala Jarmila Kolárová
 
Vladimír Urbanček je umeleckým dokumentaristom poľnohospodárskych prác a sedliackeho dedinského života, ktorý neúprosne a nenávratne zaniká. Zvečnil napríklad ručný zber chmeľu, ktorý iba pred niekoľkými rokmi namaľoval a teraz by už namaľovať ani nemohol, lebo sa chmeľ ručne už nikde vo svete neoberá a iste už ani nebude. Preto je tento a každý podobný obraz (mladucha s pártou, čítanie modlitby pri lampe, Petrovčan v dlhej starej kožuchovej bunde) názorným jedinečným dokumentom doby.
 
foto
 
Texty z knihy čítali Viera Dorčová-Babiaková a Rastislav Struhár
 
Petrovský učeň, americký majster a petrovský umelec, všade kam chodil, všade tam obrazmi predstavoval Petrovec, do ktorého sa vo výslužbe aj vrátil. Urbanček bol a je aj misionárom petrovského života, národopisu, folklóru...Za jeho prácou zostáva i svedectvo pre budúce generácie. Fotorealizmom či hyperrealizmom zachytil na plátno časť našich dejín. Povedané slovníkom Viery Benkovej: „modrotlačou“ zrekonštruoval nielen príbehy ale aj svoj starootcovský dom, ktorý je aj krásnym múzeom.
 
foto
 
Čestný predseda MSS Rastislav Surový si zaspomínal ako sa Vladimír Urbanček ponúkol aby nakreslil plagát pre SNS – a nakreslil krásne
 
foto
 
Elena Surová zarecitovala svojmu priateľovi z detstva báseň o rodnej dedine V knihe Petrovec Vladimíra Urbančeka obrazy sú zaradené do jednotlivých cyklov, napríklad naše domy, naše ulice, práce na dvore, práce vnútri, obrazy maliarovej rodiny, Petrovec očami Vladimíra Urbančeka... Okrem zostavovateľa Dr. Jána Kišgeciho, do knihy autorskými textami prispeli Annamária Boldocká-Grbićová, Jarmila Pálenkášová, Vladimír Valentík, Sava Stepanov, Bojana Stepanov a Samuel Boldocký. Kniha má 160 strán a jej vydanie podporili MSS, pokrajinská vláda a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
 
foto
 
foto
 
Z výstavy V. Urbančeka na SNS 2013
 
Vladimír Urbanček sa poďakoval najprv svojej manželke za podporu a vernú lásku, a všetkým zaželal všetko najlepšie v novom roku.
 
V mene nás všetkých: Vďaka.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Guest 2014-01-23 04:54
Prekrane a realistycki spracovane blahoželam Vladimirovi a ANN na usilovnosti a nesebeckosti ktoru venuvaiu Petrovčanom. Mockovy
Nahlásiť administrátorovi
+5 #1 krásneMartin 2014-01-17 15:07
Blahoželám pánovi Urbančekovi, veľa dobrého zdravia a ešte veľa veľavravných obrazov, aby sme sa nezabudli... A nášmu najproduktívnejšiemu autorovi Jánovi Kišgecimu ešte aspoň toľko dobrých kníh - o nás...
Máme byť na čo hrdí...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články