Krajina, ktorá sa hraničí sama so sebou

Krajina, ktorá sa hraničí sama so sebou
 
„Je jedna krajina na Balkáne, ktorá sa hraničí sama so sebou. Kde vlaky meškajú podľa cestovného poriadku. Kde nezamestnaní najviac pracujú. Kde na najúrodnejšej pôde ľudia hladujú. Kde sa všetci náhlia do práce a nik neprichádza načas. Kde svetová kríza získala štátne občianstvo. Kde sú verejné obstarávania tajomstvom a štátne tajomstvo verejným. Kde súdne procesy trvajú dlhšie od ľudského života. Kde sú novinári slobodní a môžu napísať všetko čo im rozkážu.“ Napísal svojho času novinár The Times David Charter. Vystihol celkom presne, aj tunajšiu mentalitu, aj tunajšiu slobodu, tiež aj slobodu médií. Takí sme, v tejto balkánskej krajiny zo stálymi tektonickými poruchami. Aj tie petrovské, kovačicko-padinské, staropazovské... a vskutku NAŠE poruchy tiež pretrvávajú a k tomu sa aj množia.
 
V Báčskom Petrovci je najpálčivejšia téma zatvorenie súdu a zastavenie výstavby múzea. V Starej Pazove sa zvýrazňuje nespokojnosť s plánovanou výstavbou strediska na spracovanie priemyselného odpadu. Kovačičania podobný problém: výstavbu továrne Yunirisk, dočasne zastavili. Avšak, trápia sa s ďalšími početnými problémami. Iste im nie je na česť, že ich predsedu obce súdne vyšetrujú. V týchto dňoch aj ich známy podnik Budúcnosť (v konkurznom konaní) zverejnil výzvu na výpredaj. V AKCII ponúkajú obchodný dom a 14 predajní. Verejná dražba bude 11. februára a začiatočná cena je okolo 500.000 euro.
 
V Padine, v združení maliarov Smäd tiež turbulencie. Ich konflikt s vedením Galérie insitného umenia z Kovačice sa stupňuje. A vrie to tak v umení ako aj politike. Predseda Slovenskej strany Ján Paul z Padiny vyzýva na TV duel predsedníčku Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) Annu Tomanovú-Makanovú. On je totiž členom NRSNM ako jeden z dvoch predstaviteľov volebnej listiny – Slovenská strana (http://www.rada.org.rs/sk/nrsnm/struktura ) a keď to iba chcel na poslednej schôdzi NRSNM jasne preukázať, predsedníčka mu to hrubo zakázala.
 
foto
 
„Je jedna krajina na Balkáne, ktorá sa hraničí sama so sebou. Kde je bezplatná zdravotná ochrana a liečba drahá. Kde sú najbohatší tí, čo nikdy nerobili. Kde múdrych vyhlásia za hlupákov a hlupákov za schopných. Kde negramotní píšu dejiny. Kde sú zákony nezákonné a anarchia normálny stav. Kde mocnári opovrhujú občanmi ako neželanými svedkami. Kde sa žije minulosťou, keďže na súčasnosť nemajú právo. Kde sa každí každému usmieva a nikto nikomu neželá dobro. Kde privolávajú diktátora a demokraciu považujú za daň na hlúposť. Kde sa vojny nikdy nekončia.“ The Times David Charter.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+2 #3 Sve se vraća, sve se plaća 2014-01-29 07:18
:-x Da si sa bandom oko Krisana i u DS i plus da si se ponizio i kao covek i u bilo kom smislu dobio bi i ti po koju mrvicu od Krisana , jer veliki kolac zna se kome ide , imao bi i ti da mu platis kauciju , ne bi ti te pare zadrzao za sebe nego bi ih dao , jer kao,sto si ih zaradio tako,ces i da ih vratis .
Oteto-prokleto...bezbroj je primera u neposrednom okruženju...ne može biti slučajno...deca korumpiranih političara završavaju kao narkomani ili iz obesti isprobavaju satanističke sekte...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 Guest 2014-01-29 04:03
28. januar 2014. (TV Pančevo) – Posle skoro tri meseca, 24. januara, ukinut je pritvor predsedniku Opštine Kovačica Miroslavu Krišanu pošto je platio jemstvo od 60.000 evra. Milivoj Durković, bivši direktor „Vojvodinaputa“, kao i jedan od rukovodilaca iz ovog preduzeća Vladan Vidić, osumnjičeni u istom slučaju, pušteni su iz pritvora krajem novembra.

Protiv Krišana, Durkovića i Vidića Više javno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog sumnje da su Opština Kovačica i „Vojvodinaput“ bez tendera, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, u avgustu 2008. zaključili ugovor o izgradnji puteva u naseljenim mestima Kovačice. Ovaj posao je ugovoren za sumu od 320 miliona, a sumnja se da je time investitor Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine oštećen za 80 miliona dinara.

Istraga o ovom slučaju i dalje je u toku.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 kjaroslav 2014-01-26 16:37
tito isti nas klamali 13 rokov mislia si ze nas mozu aj dalej klamat v prospech svojich vackov a nie v abi si zobrali domacu ulohu za co sa plateni a chranili nas slovakov ktorich prestavuju v tej nasej vlade oni nas lem hambia a hladia ako zozbieraju peniaze do svojich vackov a nas budu klamat ako sa velki patrioti slovenskeho narodu nerobi sa tu lem o pani makanovej takich makanovcov co sa deklaruju ako velki slovaci pre svoje interesi je v kazdej dedine a uz pomali ludom dosadilo stale to jedno a iste ich klamat a ako sa budu stretavat zasadat jest a pit to jest zrat za cudze peniaze vlastne za nase peniaze a popri tom sa prestavovat ako velki demokrati a na miesto toho prestavovania onio sa vlastne mozu lem hambit ze pretavuju nas slovakov vlast je cudo aj ked vidis ze ta verejnost nachce nezdas sa toho ale budes tam aj dalej ak nic ine tak rozmislat ako de co a zle spravis a ked sa ti povie pravda nesmies sa zjavit lebo si zasram alebo zasranka racej chces vlast ako samiho seba lebo z vlastov v rukach mozes primat aj zopar platov aj cestovne trovi aj jest v restauracijach a ked je potrebne nieco urobit pre tichto napatenich slovakov tak vas nietonigde hambte sa a najviac preto ze ste ludia bez citu a hanbe demokratia je cudo skapete aj vi este trochu ako radikali nebude vas nigde
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články