Záveje medzi nami

Záveje medzi nami
 
Záveje z ciest sú už odstránené. Avšak, tie v nás a medzi nami vari zostali. Nič však nové. Ešte VHV napísal roku 1922 drámu Záveje. Písal v nej o dolnozemskej dedine, v oblasti, kde sa stretávajú hranice Juhoslávie, Rumunska a Maďarska. Aj vtedy a tam snežilo a vznikali záveje. Nevytvárali sa však iba na poliach, ale aj medzi ľuďmi. Tak bolo pred stáročím, tak je aj dnes. Moc a peniaze stvárajú záveje medzi nami. S tými studenými priehradami sa ťažko dýcha a nažíva a tohto roku nám tú ťaživú tieseň ešte viac sťažia dvojnásobné voľby. Prvé, parlamentné sa blížia, kampane sa rozbiehajú a sľuby padajú ako zrelé hrušky zo stromu. Nové strany, aj slovenské, sa urýchlene zakladajú.
 
V koalícii by slovenskí predstavitelia mohli, – ak záveje preboria – v republikovom parlamente získať nielen jedno poslanecké miesto. Nebyť tých závejov... Príležitosť nám je daná – vrátane tej, mať poslancov v republikovom parlamente – či ju ale budeme vedieť využiť???
 
Po pár mesiacoch, naši slovenskí lídri – hádam každý osve, – zabojujú o pozíciu do národnostnej rady. Závejová studeň tu iste bude prítomná, aj keď bude vrieť ako v kotle. Horúce mesiace sú teda pred nami.
 
Sociologička Vesna Pešićová pred pár dňami ocenila, že aktuálna moc v Srbsku si pomáha podvodmi a policajnými metódami, aby tak porazila politických protivníkov. Zároveň zhodnotila, že štátne vedenie dosiahlo úplné fiasko v ekonomických reformách. „Vedenie pracuje podľa šešeljovského princípu. Sľubujú na plné ústa, podvádzajú bezškrupulózne a využívajú brutálne metódy“ – povedala Pešićová.
 
Novinár Zlatko Jelisavac vo svojom nedávnom komentári napísal: „Každé vedenie je rovnako sprosté a arogantné, lebo sa domnieva, že je sebestačné. Vládnutie je zlozvyk, ktorý spôsobuje závislosť.“ Radí preto neveriť politikom a ich brožúrkam, ich falošnej ľudskosti a predstieranému záujmu o nás obyčajných ľudí. Píše tiež, že netreba veriť ani úsmevom a ani sľubom našich politikov, lebo nás už toľkokrát oklamali. Na záver textu cituje jednoduché staré čínske príslovie: „Never človeku, ktorý klame.“
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #1 Záveje medzi namiViera Benková 2014-02-09 14:50
Vážená pani Katarína,
posledne od Teba čítame veľmi dobré články a tento posledný je skutočne múdry ako mnohé staré čínske a veru i slovenské porekadlá- citovať ich tu nebudem, iba pripomeniem, že nastala doba bez cti,pravdy a etiky, len neviem kam nás ona zavedie. Vdaka za ostrie pera,všetko dobré praje vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články