100. výročie divadla v Kovačici

100. výročie divadla v Kovačici
 
V Kovačici včera štartovali oslavy storočnice divadelníctva. Prvé divadelné predstavenie po slovensky kovačickí ochotníci zahrali 22. februára 1914, kedy predviedli divadelnú hru Kubo od Jozefa Hollého. Teda február je z pohľadu histórie pre divadelníctvo v tejto našej banátskej obci významným mesiacom a zvlášť v tomto roku, keď sa práve včera navŕšilo úctyhodné okrúhle jubileum. Na úvod divadelného roka, v podkroví Galérie insitného umenia, otvorili výstavu fotografií a fotodokumentov a v pokračovaní v Dom kultúry 3. októbra nasledovalo divadelné predstavenie Ženba a vydaj Divadla VHV scény v Kovačici.
 
foto
 
„Krásnu neznámu“ kovačickí ochotníci hrali v roku 1980 (Foto: rtvok)
 
Podľa vyhlásenia predsedu Divadla VHV scény v Kovačici Pavla Jonáša, ktorého uvádza kovačická rádio-televízia, výstavu pripravila pracovná skupina poverená organizovaním výstavy a prípravou monografie Sto rokov divadla, do ktorej zhrnú bohaté dejiny kovačických divadelných nadšencov. Monografiu plánujú vydať koncom tohto jubilejného roka.
 
Po vernisáži fotodokumentov, nasledovalo divadelné predstavenie Ženba a vydaj. Túto komédiu Jovana Steriju Popovića, v réžii známeho domáceho herca Milenka Pavlova, kovačickí ochotníci premiérovo predviedli vlani v apríli, takže nie div, že po roku, herecká zostava v zložení: Jaroslav Dudáš, Miloslav Jonáš , Vieroslava Sládečeková, Zuzana Šipická, Viktória Šifelová, Darina Dudoková a Ján Chrťan, už bola dobre zohraná.
 
Pavel Jonáš avizoval, že Kovačica bude v tomto roku hostiteľom aj prehliadky slovenského ochotníckeho divadla Divadelný vavrín, ktorá je najvýznamnejším divadelným podujatím Slovákov v Srbsku.
 
Na včerajších oslavách venovaných kovačickému divadelníctvu sa zúčastnili aj členovia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, ktorí predtým v Relaxi absolvovali svoju prvú tohtoročnú schôdzu, na ktorej analyzovali vlaňajšok a určili si plány na tento rok.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články