Maškaráda v Novom Sade

Maškaráda v Novom Sade
 
Na dnešnej 19. Maškaráde v Novom Sade sa zúčastnilo niekoľko stovák maskovaných účastníkov rôznych vekových skupín: od škôlkarov po penzistov. V maškarnom zástupe pochodovali aj žiaci našich slovenských škôl a dôkazom, že sa vieme dobre a pekne maskovať je aj odmenená maska muchy žiaka Základnej školy Ľudovíta Štúra z Kysáča. Okrem tejto súčasnej masky, odmenená bola aj tradičná maska mladomanželov, ktorých zahrali členovia AKUD Sonje Marinković. Majitelia najkrajších masiek získali odmenu: cestu do Viedne a letovanie v Čanji.
 
foto
 
Foto: Erzebet Glušica
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto: Erzebet Glušica
 
Na stredu 5. marca bude Popolec, čiže Popolcová alebo Škaredá streda. Dovtedy ešte trvá obdobie zábav, maškarných sprievodov a karnevalov – čiže fašiangy. U pravoslávnych veriacich sa maškarády organizujú v ústrety sviatku „Bele poklade“. Kresťanstvo využilo pohanskú tradíciu predzvesti jari, aby sa pred pôstom a Veľkou nocou, ľudia vybúrili a preto sa uskutočňujú rôzne zábavy. Tie sa začínajú od Troch kráľov a trvajú do Popolcovej stredy. Potom už nasleduje obdobie pôstu. Počas tohto fašiangového obdobia sa dnes v Novom Sade usporiadalo 19. karnevalové podujatie Maškaráda. Organizátorom podujatia bolo Múzeu Vojvodiny.
 
Katarína Pucovská
 
Podobný článok/Z našej minulosti: Fašiangy, fašiangy... píše Viera Benková TU: http://www.kulpin.net/aktuality/fasiangy-fasiangy.html

Komentárov  

0 #1 novinarka 2014-03-01 11:00
Údaje o dvoch odmenených maskách boli prevzaté odtiaľto: http:rtv.rs/.../..., ALE ŽIAĽ INFORMÁCIA NEBOLA CELKOM SPRÁVNA. Odmenená je maska Chrobák žiaka ZŠ Jána Čajaka z Petrovca.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články