Nízkotučný život: nejem, nežijem, nemilujem

Nízkotučný život: nejem, nežijem, nemilujem
 
Smutno-smiešny a smutno-vážny je Nízkotučný život Viliama Klimáčka v dramaturgickej úprave a režijnom stvárnení Jarmily Gerbocovej. Komédia o diéte. Rozosmeje ale nabáda aj vážne uvažovať. Veľmi dobre ju pochopia tí, ktorí aspoň raz v živote chudli, teda hádam my všetci. Predstavením sa reaguje aj na spoločenskú a politickú situáciu, ktorá sa viac alebo menej odráža na sociálnom postavení každého jednotlivca. „Nízkotučná“ morálka nás pohlcuje a v snahe udržať si ideálnu hmotnosť podrobujeme sa neraz až príliš rigoróznym diétam. Predloha dobre zapadla aj do obdobia predvolebnej kampane, v ktorej nič nie je sväté a v ktorej sa politici dopúšťajú aj tých najšpinavejších hier. Aj keď je príbeh komplexný, mladí padinskí herci vedeli správne pochopiť text. Niekedy tak úpenlivo túžili po jedle, že hlad pocítilo aj obecenstvo. Zasmiali sme sa teda aj sami na sebe.
 
foto
 
foto
 
Dramaturgickou úpravou a korekciou v texte, režisérka prispôsobila predlohu našim pomerom a doplnila ju pantomímou, piesňou a tancom. Práve to, a predovšetkým tanec, pekne zapôsobil a dotvoril predstavenie. Tri osobné príbehy, podané humorným spôsobom, troch nešťastných žien, ktoré sa v sanatóriu snažia zredukovať svoje kilogramy a štvrtý príbeh slobodnej matky, ktorá zarába tým, že vedie tieto tri ženy prísnym diétnym procesom, kým jej dieťa doma vyjedá všetko možné a enormne tlstne. Je tu ešte aj mužská postava, ktorá je vskutku ženským alter egom.
 
foto
 
Hra sa odohráva v redukčnom sanatóriu so sprísnenou kontrolou tukov, glycidov a mastných kyselín. Stretávajú sa v ňom tri ženy: Anita, redaktorka vydavateľstva, Ingrid, poslankyňa parlamentu, trpiaca bulímiou a psychicky narušená Krista.
 
Predstavenie Nízkotučný život včera v Slovenskom vojvodinskom divadle v Báčskom Petrovci zahrali herci padinského ochotníckeho divadla Nová Scéna.
 
Vystúpili prevažne padinskí žiaci Gymnázia Mihajla Pupina v Kovačici: Anička Príbeľová, Ivana Povolná, Katarína Kadancová, Vladimír Šimák a Ivana Čapová.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

-4 #4 RE: Nízkotučný život: nejem, nežijem, nemilujemGuest 2014-03-14 02:27
Akeze je to individuum, ked kritizuje, ale sa nepodpise. Skutocnost, ze sa predstavila vo vacsine studujuca mladez, stredoskolaci gymnazia v Kovacici,buduca vysokoskolsky vzdelana inteligencia, ich mena, identitu, si bolo mozne precitat na pozvankach, neskrývali sa za anonymy AKO TY. Navyse, NOVA SCENA hra od pociatku ZADARMO, nijaky honorar, vystupovala uz aj v zahranici a s velkym ohlasom. U nas sa hovori - Psy bresu, karavana ide dalej. Teda, Tebe, Anonymus, prajem dalsie slova plne nenavisti a zloby k mladym zacinajucim milovnikom dramatickeho umenia. Len skoda, ze nevieme, aky genius si Ty a v com vynikas
Nahlásiť administrátorovi
-4 #3 Anonymne 2014-03-07 09:54
Realita hovorí, predsa inak. Kto je ten čo by mal íst do SVD, (profesionálnej institucie), pozerať prevažne padinskích žiakov ochotníckeho divadla Nová Scéna? Aký je to profesionalizmus? A vstupenka za 200 din.? A osvetlenie a zvuk katastrofálne? Rozmýšlajte o tom..
Nahlásiť administrátorovi
+4 #2 Guest 2014-03-01 18:44
V divadle bolo sotva 50 ľudí (tu rátam aj tých čo tam museli byť), tak ako môžete očakávať že pôjde mládež ak nechodia ani ich rodičia a koľko vidím ani ich profesory. Nám už kultúra nenačim, my máme naše výhovorky, a ako čo vieme, dobrá výhovorka stojí groš. Radšej budeme sedeť doma, zapneme si TV a pozrieme piatkovú edíciu grand parády (alebo nejaký ekvivalent tomu). Lepa Brena nám je zas len milšia ako naši mladí a nádejný herci. Keby aspoň doviedli kursadžije do divadla verím že by sa sála ľahšie naplnila. Nečudujte sa Petrovčania (to platí aj pre ostatných) keď vám zatvoria dom kultúry, lebo vidno že ho nepotrebujete.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #1 LBP 2014-03-01 16:52
A ako vidiet publikum mozno polahky spocitat! Skoda, ze nase deti, nasa mladez sa neuci chodit do divadla! Aj tak nemaju velky vyber vecernych vychadzok, tak aspon tam by si mohli sprijemnit chvile....Mozno by aj profesori zo skol, mohli upozornit na taketo predstavenia....? Neviem preco, preco je sala poluprazdna ked je divadlo este jedine co zostalo Petrovcu..... :sad:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články