Kulpínsky organ kultúrnym bohatstvom

Kulpínsky organ kultúrnym bohatstvom
 
Najväčším prínosom nedeľňajšej prednášky s video prezentáciou organov v Srbsku usporiadanej v Bratislave, bolo potvrdenie odborníkom organológom PhDr. M. A. Mayerom, CSc., ktorý sa zaoberá výskumom historických organov, že organ v Kulpíne postavila známa slovenská dielňa rodiny Pažických z Rajca. Týmto potvrdením bezpečne vieme, že ide o najstarší existujúci organ v SEAVC v Srbsku a že on predstavuje najväčšie kultúrne a historické bohatstvo v našej SEAVC a bezpochyby aj v celom Srbsku.
 
foto
 
Organy v Srbsku na prednáške prezentoval MgA. Janko Siroma
 
Pre niektorých uložený príliš vysoko na chóroch, pre iných nedosiahnuteľný a posvätný. Organ svojím prelínaním a spájaním umeleckých prvkov s technickými vzbudzuje obdiv a pokoru. S prívlastkom „božský“ sa vyvíjal aj na Dolnej Zemi a svojim monumentálnym zvukom dodnes vypĺňa priestory chrámov.
 
foto
 
S organmi v Srbsku sa Bratislavská verejnosť oboznámila dňa 27. marca 2014 v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Daliborovo nám. v Bratislave-Petržalka . Odbornú prednášku viedol kovačický rodák, odborník v oblasti organovej interpretácie MgA. Janko Siroma, ktorý je profesorom organovej hry na spomínanej ZUŠ.
 
foto
 
Na prednáške boli prítomný významný profesori organovej hry v Bratislave prof. Ján Vladimír Michalko, Imrich Szabó, Marek Vrabel, vysoký odborník v oblasti organológie Marián Alojz Mayer a iní.
 
foto
 
O tomto kultúrnom dedičstve sa poslucháči mohli oboznámiť prostredníctvom zvukových ukážok, fotiek, video nahrávok a publikácií vydanými Ústavom pre kultúru vojvodinských Slovákov. Prezentované boli najdôležitejšie nástroje v kostoloch evanjelickej cirkvi (v Kulpíne, Kovačici, Padine a iných mestách) ako aj významné organy v katolíckych kostoloch v Srbsku (vo Vršaci, Belehrade a Novom Sade).
 
 
Organy v Báčskom senioráte – na organe v Báčskom Petrovci MgA. Janko Siroma hrá Chorálovú predohra Franza Schmidta
 
Táto odborná prednáška bola mimoriadne veľkým prínosom pre oboznámenie odbornej verejnosti s organmi v Srbsku a výzva na podporu tohto jedinečného umenia na Dolnej zemi.
 
O kulpínskom organe viac TU: Organ v Kulpíne
 
Janko Siroma

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články